Ministar Herceg u radnoj posjeti Republici Sloveniji

Tijekom dužeg otvorenog razgovora dvojica sugovornika razmijenila su mišljenja o brojnim pitanjima zaštite prirode i okoliša koja su ključna za kvalitetu života sadašnjih i budućih generacija u obje države, a za Bosnu i Hercegovinu pitanja okoliša i iskustva Slovenije na tom polju  bitna su i  zbog započetog proces stabilizacije i približavanja EU u kojoj je okoliš, nakon poljoprivrede, drugi najveći dio pravne stečevine u EU. Ministar Herceg upoznao je svog domaćina s aktivnostima koje se provode u Federaciji BiH u oblasti zaštite prirode i  okoliša posebno istaknuvši kako je  dobrim dijelom izvršeno usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom Europske Unije.

Kako je Republika Slovenija članica EU i daleko je odmakla na  polju zaštite prirode i okoliša, kao opće prihvaćenih principa koji imaju prioritet kod definiranja svih državnih politika, ministar Herceg iskoristio je današnje razgovore da otvori pitanja moguće suradnje u ovim oblastima što je sa zadovoljstvom prihvaćeno. Ministar Žarnić obećao je pomoć svom bosanskohercegovačkom kolegi osobito na polju daljnjeg usklađivanja zakonodavstva, ali i kasnije kod otvaranja pregovaračkih poglavlja. - Zadovoljstvo mi je da mogu iskazati našu spremnost da vam nastavimo pružati razvojnu i tehničku pomoć, a posebno ćemo se potruditi da tu pomoć proširimo i na područje prijenosa iskustava prilikom približavanja Europskoj Uniji, istaknuo je slovenski ministar Žarnić.   Osobito zanimljivo i za domaće prilike značajno iskustvo bio je posjet Regionalnom centru za gospodarenje otpadom u Celju (RCERO Celje) čija je cjelokupna gradnja stajala je više od 50 milijuna eura, što je najvećim dijelom  (70 posto) financirano iz fondova Europske Unije te dijelom novcem lokalne uprave i države.

Uz izvore financiranja bosanskohercegovačko izaslanstvo najviše je zanimao rad postrojenja za mehaničko-biološko zbrinjavanje te odlagališta, gdje su se uvjerili u funkcionalnost centra i pridržavanje svih ekoloških standarda. Ministar Herceg sa suradnicima od svojih je slovenskih kolega dobio točne smjernice o fazama gradnje objekta, kao i o mogućim problemima koji se mogu pojaviti u realizaciji. Prema rečenom tijekom posjeta, u prvoj se fazi krenulo u gradnju infrastrukture, zatim sortirnice otpada, gradnju kompostane, a u drugoj u biološko odvajanje otpada na lake i teške frakcije, dok je završna faza bila izgradnja toplane Celje. - Princip regionalnosti uvažen je kroz Strategiju upravljanja čvrstim otpadom u BiH kroz koju smo se opredijelili izgradnju 16 regionalnih centara za upravljanje otpadom kroz projekt Upravljanja čvrstim otpadom. Prvu fazu projekta implementiralo je Federalno ministarstvo okoliša i turizma uz neposrednu i intenzivnu suradnju sa Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

U okviru projekta, koji se većim dijelom financira iz sredstava kredita Svjetske banke,  uspostavljeno je  ili je u završnoj fazi uspostave  šest regionalnih centara za upravljanje otpadom, a gotovo 150 "divljih" deponija je očišćeno i zatvoreno, čime je smanjena opasnost po okoliš i zdravlje ljudi, kazao je ministar Herceg koji drži značajnim iskustva Slovenije koja je dobro iskoristila sredstva iz predpristupnih fondova za rješavanje pitanja zbrinjavanja otpada. - Prema onom što smo čuli od naših slovenskih kolega, vrijeme je ključni čimbenik odnosno treba što prije osmisliti rješenja i početi se natjecati za sredstva iz predpristupnih fondova, ali i kasnije iz sredstava namijenjenih članicama jer je teško iz vlastitih proračuna napraviti objekte poput Regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Celju, naglasio je ministar Herceg koji je boravak u radnoj posjeti Republici Sloveniji iskoristio i za brojne susrete sa slovenskim gospodarstvenicima koji su zainteresirani za ulaganja u BiH. Završavajući radni posjet Sloveniji ministar Herceg je izrazio uvjerenje kako će se odnosi između dvaju ministarstava, osobito u sektoru zaštite prirode i okoliša, u skorijoj budućnosti nadograđivati novim elementima i temelj su za još bolju suradnju dviju prijateljskih  država.