Milorad Dodik: Tražit ću osudu genocida u NDH

Milorad Dodik

- Usvajanje Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici , koju je sinoć usvojila Narodna skupština Republike Srbije, nepotrebno je i ne pridonosi rješavanju nesuglasica oko događaja iz neposredne prošlosti na prostoru bivše Jugoslavije. Za zločin u Srebrenici, kao i za ostale zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije, neophodno je utvrditi individualnu krivnju i konačnu riječ o tim zločinima prepustiti pravosudnim tijelima - naveo je Dodik u pisanoj izjavi.

Predsjednik Vlade RS-a također izražava strah da će ovakav akt “biti pogrešno interpretiran, i protumačen kao dokaz kolektivne krivnje jednog naroda”.

Upozorava kako s druge strane ni nakon 65 godina od počinjenog genocida nad, kako procjenjuje, oko 700.000 Srba, Židova i Roma iz BiH i Hrvatske nije usvojena deklaracija o osudi tog genocida koji je počinila NDH ni u skupštini Hrvatske ni u skupštini Srbije ni u Europskom parlamentu.

- Stoga ću, kao predsjednik SNSD-a, u najskorije vrijeme, predložiti da se usvoji deklaracija o osudi genocida nad Srbima, Židovima i Romima počinjenog u koncentracionom logoru Jasenovac i ostalim logorima u nekadašnjoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj, najavio je Dodik.

jutarnji.hr