Milorad Dodik: SDP ne može dobiti mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH

Milorad Dodik
"Želimo da vlast bude formirana na nivou BiH i o tom pitanju nemamo nikakvih emocija prema političarima iz Sarajeva", rekao je Dodik novinarima u Palati predsjednika u Banjaluci nakon sastanka sa premijerom RS Aleksandrom Džombićem i ministrima, dodajući da je RS učinila sve za formiranje vlasti na nivou BiH.

On je istakao da je stav RS o formiranju vlasti na nivou BiH poznat i da podrazumijeva legitimitet Dejtonskog sporazuma, a ne mišljenja političara iz Sarajeva.

Dodik kaže da institucije RS neće ni trenutka oklijevati da zaštite RS. "Našim stavom ne želimo nikoga da povrijedimo, a pojedincima iz Sarajeva koji kažu da im je važna BiH, poručujem da je meni važna RS, jer je to moje legitimno pravo stečeno Dejtonskim sporazumom", naglasio je predsjednik RS.

On je istakao da očuvanje BiH znači poštivanje Dejtonskog sporazuma i uvažavanje Srba i Hrvata, koji su ravnopravni i koji imaju svoja prava.

"SDP ne može dobiti mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministra vanjskih poslova, a razlog neformiranja vlasti je u Federaciji, a ne u RS", poručio je Dodik.

Na pitanje novinara da li bi potpisao peticiju koju su danas na Trgu Krajine u Banjaluci nudili predstavnici nevladinih organizacija Hrvata iz BiH pod nazivom "Stop majorizaciji Hrvata u BiH", Dodik je rekao da bi to učinio ako mu je donesu.

Komentirajući tvrdnje nekih medija da često boravi u zgradi Vlade, Dodik je rekao da je on lider SNSD-a i predsjednik RS da je logično da se interesira o radu Vlade, ali da "neće vladati".
Srna