VIDEO  Milorad Dodik: Hrvati će snažnije tražiti formiranje trećeg entiteta

milorad dodik

... rekao je u intervjuu za RTRS predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"To će raditi ako se ima u vidu da Hrvatska, koja je ranije pokazivala nezainteresiranost za hrvatsko pitanje u BiH, sada kada je član EU identično govori onom što navode predstavnici Hrvata u BiH", rekao je Dodik te istaknuo kako ''Hrvati u Republici Srpskoj imaju sve vidove slobode''.

"Bošnjaci misle da će arogancijom i sakriveni iza međunarodne zajednice ostvariti svoje ciljeve unitarizacije zemlje. To rade na način da majoriziraju Hrvate, a nama osporavaju sve što stignu, a to im, nažalost, neki naši poltroni na razini BiH odobravaju i daju im za pravo da je BiH nadređena entitetima, što je suprotno Ustavu", naveo je Dodik. Naglasio je kako ono što su nametnuli stranci u BiH nije u interesu Srba i Hrvata.

"Stanje u BiH je katastrofalno i nismo zadovoljni time. Ono se ogleda u pretjeranom međunarodnom intervencionizmu koje je zemlju dovelo u ćorsokak", smatra Dodik, prenijela je Srna. Ponovio je kako je u BiH potrebno provesti Daytonski mirovni sporazum. "Nažalost, ovaj sporazum je modeliran u interesu Bošnjaka i krivičnim radnjama visokih predstavnika u BiH Paddyja Ashdowna, Valentina Inzka, Wolfganga Petricha i drugih, što nije u interesu Srba i Hrvata.

Našu suglasnost za takvu BiH nikada neće imati", istaknuo je Dodik. Podsjetio i na izjave Ashdowna koji je naveo da je u suradnji s pojedinim europskim dužnosnicima nametao svoje stavove Srpskoj, koji prelaze granice koje je propisao Daayton. "Republika Srpska nije protiv europskih integracija, ali ne treba zaboraviti da je demokratska Europa provodila brutalne mjere protiv nje. Osim toga, i pojedini veleposlanici u BiH nameću stavove što je neprihvatljivo u diplomatskoj praksi i predstavlja uplitanje u unutarnje odnose", zaključio je Dodik.