FOTO/VIDEO  Milorad Dodik: Bošnjačka politika je iz vlasti u Federaciji BiH izbacila legitimne predstavnike Hrvata

Milorad Dodik

Urednik i njegov gost koji trenutno obnaša funkciju Predsjednika RS-a dotakli su se svih aktualnih tema koje se tiču BiH.

Na samom početku emisije Dodik je rekao da je tipičan političar, i to po sebi jer je on po tome prepoznatljiv na ovim prostorima.

Na pitanje kako bi on ocijenji stanje u BiH Dodik je rekao: Uobičajno i tipično za BiH, a to znači da je puna neizvjesnosti, sa puno različitih gledanja na nju, te sa puno nepoštivanja Ustava. Potkopava se Daytonski sporazum i pokušavaju se majorizirati narodi od strane jednog naroda ili njegovog rukovodstva.

Dodik je za takvo stanje osim Bošnjačke politike optužio i strance koji previše dugo borave u Sarajevu u kome nemaju što raditi nego organizirati razne sjedeljke.

Na pitanje kakav je položaj Hrvata u BiH Dodik je kazao: Na sceni je politički obračun sa jednim konstuktivnim narodom od strane Bošnjaka koji žele da devastiraju političku ulogu Hrvata. Bošnjačka politika je iz vlasti u Federaciji BiH izbacila legitimne predstavnike Hrvata, i sasvim sigurno da oni ne misle stati sa tom metodologijom. Taj proces ne odgovara nama jer mi ne želimo da se za nekoliko godina suočimo sa tom pričom, i da nije bilo našeg insistiranja Hrvati sada ne bi dobili Presjedatelja vijeća ministra BiH.

Bilo je dosta riječi i zajedničkim institucijama, pogotovo o sudu i tužiteljstvu BiH, Harisu Silajdžiću, Zlatku Lagumdžiji.

U jednom momentu na pitanje zašto se stalno spominje Bosna, a izostavlja Hercegovina, Dodik je rekao da je to u kontekstu, a njemu osobno je puno draža Hercegovina od Bosne.

Na pitanje da li će BiH opstati kao kao država, Dodij je rekao da može opstati ukoliko se njeni narodi tako dogovore.

Na kraju je Dodik jasno rekao da Hrvati u BiH trebaju dobiti svoj entitet ili republiku.

U emisiji je postavljeno i anketno pitanje koje je glasilo:

Hoće li BiH opstati kao država?

Rezultate ankete kao i cijelu emisiju pogledajte u našem video prilogu.