Milijuni odu za smještaj, a u njima nema ministara

Novac, Udruga potrošača Svjetlost, mirovine, novci, marka, konvertabilna marka, banka, nelikvidnost, Novac, porezni obveznici, ministri, Novac, Mostar, Lijanovići, kupovina glasova, mirovine, isplata, Federacija BIH, porez, dužnici, BIH, mirovine, plaće, mirovine, BIH, umirovljenici, proračun, Novac, Federacija BIH, mirovine, blagdan, Nova godina, plaće, Federacija BIH, Novac, trošenje, novci, Tomislavgrad, zaplijena novca, mirovine, siječanj, BIH, plaća, prosjek, BIH, poskupljenje, mirovine, travanj, FBIH, siromaštvo, prehrana, mirovine, vojne mirovine, polaštene mirovine, umirovljenik, umirovljenici, mirovine, isplata, svibanj, PIO/MIO, MIO/PIO, mirovine, umirovljenici, poplave, mirovine, FBIH, lipanj, plaće, bogati, Novac, mirovine, FBIH, isplata, Livno, pljačka, Novac, plaće, bijeli kruh, Zastupnici, plata, BIH, plaća, BIH, Federacija BIH, mirovine, MIO/PIO, umirovljenici, prijetnje, prosvjedi, plaća, Zakon o plaćama, isplata plaća, plaćanje, prosječna plaća, zbog neisplate plaća, m
Smještaj plaćen, njih nema

Federalni revizori u revizijskom izvješću Ministarstva prometa i veza FBiH jasno su naglasili kako je izvan utvrđenih pravila da određeni broj djelatnika spomenutog ministarstva stalno obavlja poslove u Sarajevu, iako je sjedište Ministarstva u Mostaru, a da pravilnikom o unutarnjoj organizaciji Ministarstva isto nije utvrđeno. Revizori dalje zamjeraju kako "ne postoje pisane procedure koji zaposlenici mogu raditi izvan sjedišta Ministarstva, niti je precizirano na koji način će isti ostvarivati suradnju sa zaposlenicima u sjedištu Ministarstva u Mostaru". Oni napominju da nije regulirano na koji način će se voditi evidencija zaposlenika koji su smješteni izvan sjedišta Ministarstva u Mostaru, niti na koji način će se odobravati i pravdati troškovi naknade za njihova putovanja. Generalna ocjena revizora je da plaćanje troškova putovanja i smještaja zaposlenika i ministara prometa i veza FBiH nije smješteno u zakonske okvire i da zbog toga trebaju reagirati. Slično je stanje i kod ostala tri ministarstva Ministarstvo energetike, industrije i rudarstva, Ministarstvo prosvjete i znanosti, Ministarstvo razvoja poduzetništva i obrta, piše vecernji.ba.

Naknade ipak uzimaju

Za ministarstvo trgovine u ovoj godini nemaju primjedbi jer njihov ministar zajedno s osobljem većinu vremena boravi u svom sjedištu u Mostaru. Za smještaj ostala četiri ministarstva godišnje se izdvaja veliki novac, kao i smještaj, dnevnice osoblja, a da oni uopće ne sjede ili rijetko kad dolaze u Mostar. Zbog toga revizori zamjeraju kako nije osigurano korištenje službenih vozila u skladu s uredbom o uvjetima i načinu korištenja službenih putničkih automobila u tijelima uprave u Federaciji BiH i pravilnikom o uvjetima i načinu korištenja službenih putničkih automobila federalnih ministarstva. Kada su ministri energetike, rudarstva i industrije Erdal Trhulj, prometa i veza Enver Bijedić, obrazovanja i znanosti Damir Mašić, te ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta Sanjin Halimović došli u Mostar može se nabrojati na prste jedne ruke. Njihovi posjeti sjedištima svode se uglavnom na to kad se održava sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine . No, ne odriču se svih mogućih naknada od ‘odvojenog' života koji je jedino odvojen od sjedišta ministarstva u kojemu bi trebali provesti najmanje pet radnih dana.