Milanović: Niti je Tuđman prodavao teritorij niti ja to radim

Objava dužnika nije stup srama, cilj je uvesti reda i podići svijest među građanima, rekao je premijer.

Komentirajući tvrdnje da su državne investicije podbacile iako je s dolaskom nove Vlade iz mjerodavnih ministarstava bila najavljena ofenziva prema potencijalnim investitorima, koji se, međutim, i dalje žale na brojne administrativne prepreke, Milanović je rekao da Vlada to može i hoće promijeniti.

Upravo smo ušli u drugu osminu mandata. Stvari se ne mogu promijeniti preko noći, ali intenzivno radimo od prvoga dana i investicije će doći u Hrvatsku - i to planirano, rekao je Milanović navodeći tu prije svega Plomin 3, Hrvatske željeznice i Riječku luku. Naglasio je kako su državne investicije nešto što mora dati poticaje, ali i da Hrvatska dovijeka ne može ovisiti o tome. Potrebno je da privatni sektor živne, a naša uloga je da to okruženje stvorimo, naglasio je Milanović.

Komentirao je i najavljenu ratifikaciju sporazuma o granici s Bosnom i Hercegovinom. Rekao je kako to nije iznenadna odluka, već tema o kojoj se povremeno pregovara već trinaest godina. Potvrdio je kako je upravo on pokrenuo inicijativu, u dogovoru s ministricom Vesnom Pusić. Nije utjecao ni Bruxelles ni netko treći, sve je između Zagreba i Sarajeva. Nema tu ništa novo, činjenica je da smo na najvišoj razini potpisali jedan ugovor i da on stvara pravne posljedice, objasnio je premijer.

Već potpisom stvaraju se određene obveze, možete se potpuno povući iz ugovora, ali onda morate krenuti sa svim ispočetka, 1000 kilometara granice, niz novih pitanja koja se mogu otvoriti, a nešto ste već ispregovarali i potpisali, istaknuo je.

Prepoznajem hrvatski interes i branim ga. Niti je Tuđman prodavao teritorij niti ja to radim, rekao je Milanović.

izvor: hrt.hr