Milanović izbjegao Lagumdžiju u Zagrebu

Nakon Sarajeva, predsjednici hrvatskog i SDP-a BiH su se mimoišli i u Zagrebu.

Hrvatski premijer Zoran Milanović je nedavno posjetio BiH, no zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija se nije susreo s njim na radnom ručku smatrajući da je njegov posjet previše nacionalno obojen. Povod je navodno bio Milanovićev susret s čelnicima HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. u Mostaru.

Stoga nikoga nije iznenadilo da na popisu Lagumdžijinih domaćina u Zagrebu danas nema Milanovića, već su ga službeno dočekali ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić i predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem. U posljednji ga je trenutak primio i prvi potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Radimir Čačić, što su neki mediji protumačili kao Milanovićevo popuštanje, dok su drugi u drugom čovjeku Vlade vidjeli tek vraćanje „milo za drago".

No, bila je to prilika da predsjednik Sabora Šprem izrazi potporu bosanskohercegovačkoj eurointegraciji, ali i da ukaže na reforme izbornog zakonodavstva koje bi trebale poboljšati prava Hrvata u BiH. Zbog toga je Šprem predložio osnivanje Centra za euro-atlantske integracije u Mostaru koji bi se usredotočio na edukaciju i prijenos znanja i iskustava iz euroatlantskih procesa, informiranje građana o Europskoj uniji i NATO-u te na pitanja izgradnje državnih institucija.

Lagumdžija pak smatra da je Hrvatska strateški partner i neka vrsta lokomotive za Bosnu i Hercegovinu te se nada da zbog ulaska Hrvatske u EU neće doći do udaljavanja dviju zemalja.

Zato, kaže, treba godinu koja je pred nama dobro iskoristiti i pozabaviti se otvorenim pitanjima koja su već dugo na dnevnom redu. Predlaže okretanje saradnji koja će stvoriti pozitivnu energiju. Usprkos problemima, Lagumdžija poručuje da je optimist te da je uvjeren kako postoji obostrana želja za rješavanjem tih otvorenih pitanja.

(DW)