Milanović: Hrvatska će nastaviti pomagati Hrvatima u BiH

On je najavio da će Hrvatska nastaviti pomagati Hrvatima u BiH, "ali ne milostinjom, već kroz fokusirane programe". Milanović je tijekom posjete Širokom Brijegu precizirao da će Hrvatska nastaviti pomagati projekte koji se odnose na Kliničku bolnicu i Sveučilište u Mostaru.

On je danas posjetio Široki Brijeg, gdje je je razgovarao sa žiteljima tog grada, premijerom Zapadnohercegovačke županije Zdenkom Ćosićem, načelnikom općine Široki Brijeg Mirom Kraljevićem i tamošnjim gospodarstvenicima r.

"Ovdje sam došao pomoći i pitati ljude što su njihovi problemi, pa onda, kao posrednik razgovarati o tome s drugima u BiH. U međuvremenu nastavit ćemo pomogati ljude koji žive ovdje", rekao je Milanović novinarima u Širokom Brijegu.

On je dodao da će o političkim pitanjima razgovarati s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora, koji su na ovom području dobili puno glasova.

Na novinarsko pitanje da prokomentira zamjerke iz Sarajeva da je njegov protokol previše fokusiran na nacionalno pitanje, Milanović je odgovorio da je u Široki Brijeg došao upravo iz Sarajeva, gdje se sastao s političkim vrhom BiH.

"Meni prigovaraju nešto nacionalno. Ako je netko bio uzdržan u tim stvarima, to sam bio ja", rekao je hrvatski premijer.

Premijer Hrvatske je nakon Širokog Brijega, otputovao u Mostar, gdje se susreo s gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem, predsjednikom Gradskog vijeća Muratom Ćorićem, te premijerom Hercegovačko-neretvanske županije Denisom Lasićem, u čijoj je pratnji obišao mostarski Stari most.

Nakon ručka u restoranu Blue Line oko 15 sati Milanović će posjetiti Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar, čiji je dovršetak financijski pomogla hrvatska vlada. Na Sveučilištu u Mostaru premijer Hrvatske održat će predavanje na temu „Hrvatska pred ulaskom u Europsku uniju".

Nešto prije 17 sati u Konzulatu Republike Hrvatske Milanović će razgovarati s čelnicima Hrvatskog narodnog sabora i liderima HDZ BiH i HDZ 1990 Draganom Čovićem i Božom Ljubićem. Tim susretom premijer Hrvatske Zoran Milanović završava dvodnevni posjet BiH.

Srna