MILAN KUČAN Bošnjacima u BiH za vrijeme rata su dolazili mudžahedini

Milan Kučan, Dayton, BIH
Pixsell

''Bosna i Hercegovina je bure baruta. To je valjda jasno svima koji se bave ili žele baviti Balkanom'', rekao je u intervjuu za zagrebački Večernji list Milan Kučan, prvi predsjednik samostalne Slovenije.

Kaže kako smatra da je ''velika greška međunarodne zajednice da šalje na to područje ljude koji ne poznaju povijest''.

''Problemi balkanskih zemalja, uključujući i BiH, bez poznavanja prošlosti nemaju sretna rješenja. Često se govori o Daytonskom sporazumu. On je prekinuo rat, ali ima urođene probleme koje bi trebao riješiti, ali ih međunarodna zajednica nije riješila do danas. Takva situacija ne pogoduje razvoju BiH. To je ustvari nefunkcionalna zemlja, podijeljena na Republiku Srpsku i na Federaciju unutar koje je puno sukoba između većinskog muslimanskog i manjinskog hrvatskog stanovništva'', rekao je Kučan.

Na pitanje o nezadovoljstvu Hrvata koje Bošnjaci stalno preglasavaju, Kučan ističe kako je to pitanje državne konstrukcije BiH.

''Ta bi morala biti izvedena iz činjenice da je to država koju konstituiraju tri ravnopravna naroda, Srbi, Hrvati i Bošnjaci. Ustavna konstrukcija nije takva. Postoje dva entiteta i tu Hrvata nema. Mislim da to nije dobro. Znače li njihovi ustavnopravni entiteti i teritorijalnu podjelu u BiH, ja mislim da ne. Nije identitet neke nacije nužno vezan za teritoriju, pogotovo ne u ovakvoj u principu federalno uređenoj zemlji. To su stari problemi koji se ne rješavaju i samo još produbljuju krizu'', rekao je.

Kučan je, između ostalog, rekao i kako su oni koji govore o radikalizaciji muslimana u BiH, na neki način u pravu.

''Ali to nije izvorni islam BiH. Za vrijeme nesretnih ratova protiv BiH Bošnjacima su u pomoć dolazili mudžahedini. Danas tamo žive i imaju svoje obitelji. Na to tada nitko nije bio dovoljno pažljiv. Izetbegović se okrenuo onima koji su mu bili spremni pomoći, nažalost, to su upravo bile radikalne islamske zemlje. Posljedice su tu. Može li BiH sama riješiti to pitanje? Mislim da ne može. Konačno to nije samo problem BiH'', rekao je Kučan u intervjuu za Večernji list.