Mesić: Na hrvatskoj strani je bilo više zločina nego što je poznato

On je dodao da neke pojedinosti izlaze tek sada na vidjelo, te podsjetio da su postojali periodi kada se i sama pomisao da je bilo i hrvatskih zločina odbijala, odnosno kvalificirala kao "antihrvatstvo".

"Imali smo i predsjednika Vrhovnog suda koji se proslavio monstruoznom izjavom kako Hrvat u obrani ne može počiniti ratni zločin", podsjetio je Mesić i istakao da zločince treba kazniti i hipoteku njihovih zločina skinuti sa naroda.

On je istakao da se nakon osuđujuće haške presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču manipulira sa hrvatskim veteranima. "U poplavi tih manipulacija i laži, hrvatska politička scena, čast vrlo rijetkim izuzecima, na haške presude je reagirala nespremno, čak i nezrelo", rekao je Mesić za "Novi list" i dodao da su i mediji direktno i krajnje neetički i neprofesionalno podizali tenzije, što i dalje rade.

Mesić je istakao i da je katolička crkva dala svoj doprinos podizanju tenzija. "Najprije je objavila izjavu Komisije Justicija et Paks, pozvala da se moli i posti za pravednu presudu, čime je jasno dala do znanja da sumnja u Haški sud. Potom je dva dana prije objavljivanja presude objavila novu Izjavu, koja je krajnje negativna za Haški sud, pa je - usuđujem se reći - licemjerno pozvala na mir i dostojanstvo, da bi se na dan donošenja presude služile mise za generale, a nakon izricanja presude proglasila nepravednom, čak i 'zločinom protiv Boga", podsjetio je Mesić.

On je dodao da u cijeli taj kontekst mora smjestiti i drastičan pad podrške ulasku Hrvatske u EU, što je za njega ključni dokaz dezorijentisanosti i neobaviještenosti hrvatske javnosti u sadašnjem trenutku.

"Sposobnost i volja da se na primjeren način nosimo s činjenicom da su i na hrvatskoj strani počinjeni zločini, odmjeravaju se i procjenjuju u pristupnim pregovorima što ih vodimo sa Unijom. To je točno i tu, dakle, indirektna veza postoji. Ali, bilo bi tragično kada bi nagli pad podrške ulasku u EU značio da se većina građana nije spremna suočiti s time da su zločini počinjeni", rekao je Mesić.

srna