Maureen Cormack: Ustavni sud je bio jasan u slučaju Ljubić – Izborni zakon treba mijenjati!

Veleposlanstvo SAD, Republika Srpska, Maureen Cormack, ustavni sud, Ustavni sud F BiH, Ustavni sud BiH, izborni zakon, Maureen Cormack, HSPF, Maureen Cormack
... Izbornog zakona, rekla je u intervjuu za BHRT američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack.

Veleposlanica je, kako prenosi Dnevnik.ba, istaknula kako od domaćih političara očekuje da postignu kompromis u vezi Izbornog zakona, kako bi bio riješen problem koji je blokirao i mnoge druge procese u BiH.

- Već neko vrijeme SAD i Europska unija nastoje omogućiti i olakšati dijalog među političkim strankama u vezi s Izbornim zakonom. Zašto? Da bi poslije izbora mogao biti formiran Dom naroda u FBiH. Ono što je potrebno jest da stranke, koje imaju i odgovornost i kapacitete, jednostavno počnu raditi na tome da postižu kompromise da bi se napredovalo tim putem, jer mi smo imali puno zajedničkih sastanaka sa strankama, kao što smo imali i odvojenih sastanaka sa strankama. Postoji čitav niz praktičnih rješenja do kojih je moguće doći - rekla je Cormack.

Opovrgla je priče da Amerikanci podržavaju ovu ili onu stranku, ovog ili onog lidera. Kaže kako SAD podržavaju rad lokalnih lidera, njihov zajednički rad kako bi došli do toga da se dobije nova verzija Izbornog zakona.

- Kroz tu verziju će biti omogućeno, prvo, da izbori budu održani, drugo, da se provedu rezultati izbora na slobodan, pravičan, demokratski način. Ono što je potrebno jest da se počne normalizirati situacija, da se dođe do političkih promjena koje će onda omogućiti da BiH ide naprijed i napreduje. Ono što je zaista najvažnije reći je da pri postizanju tih kompromisa nijedna strana neće biti savršeno sretna, nijedno rješenje neće biti savršeno, ali će omogućiti ovo što sam rekla. A, na kraju, kada se razgovara i radi na kompromisu, o tome se u kompromisima i radi. Nikad nitko nije potpuno sretan - kazala je.

Veleposlanica je izbjegla izravno odgovoriti na pitanje što ako sadašnja pat-pozicija oko izmjena Izbornog zakona dovede u pitanje i same listopadske opće izbore, a zbog određenih političkih snaga koje stalno generiraju krizu.

- Prije svega, želim reći da nas uvijek uče da ne odgovaramo na hipotetička pitanja. No, ono što je važnije jest da svi zajedno trebamo raditi na tome i planirati uspjeh, jer on jest moguć. Postoji način da taj uspjeh bude postignut. Na tome trebamo raditi svi - građani i međunarodna zajednica i lideri - pronaći rješenje koje će biti moguće provesti. Apsolutno ne postoji nijedan razlog da dođe do krize u ovoj godini i mi zaista ne podržavamo nikoga tko na neki način doprinosi generiranju te krize - dodaje.

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora dr Božo Ljubić kazao je kako je kompris moguć oko modela, no ne i oko onoga što je bit presude Ustavnog suda BiH, a to su načela legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda.