FOTO  Matica Hrvatska i Milan Bandić dali potporu dr. Draganu Čoviću

čović
... i kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Dr. Ljerka Ostojić predsjednica Matice hrvatske Mostar na ovom sastanku kazala je kako je današnji sastanak zapravo iskazivanje apsolutne potpore dr. Čoviću i listama HDZ-a i HNS-a BiH za predstojeće izbore. „Dr. Čoviću kao budućem članu Predsjedništva BiH dajemo apsolutnu potporu, nadamo da ćemo imati jednu sinergiju, te da će sve aktivnosti i projekti Matice hrvatske uz potporu i pomoć dr. Čovića kao budućeg člana Predsjedništva biti u puno vedrijem raspoloženju.

„U 16 godina koliko sam predvodio Maticu hrvatsku u dr. Draganu Čoviću kao našem članu ja sam imao apsolutnu podršku i mogu kazati da je to jedina osoba koja je vodila računa o našoj najstarijoj kulturnoj instituciji, za razliku od svih drugih nositelja vlasti iz reda Hrvatskog naroda. Ja sam duboko uvjeren da će dr. Dragan Čović trijumfalno pobijediti u nedjelju 12. listopada te da će kao član Matice hrvatske obnašati časno mjesto člana Predsjedništva BiH. Pouzdano znam da su neki od nositelja vlasti iz reda hrvatskog naroda nastojali da Maticu hrvatsku skinu s proračuna F BiH, te da je na taj način prepuste samu sebi, a samim time da i nestane ova javna kulturna institucija Grada Mostara. Ove smo okolnosti uspješno prevladali, na čelu matice je osoba koja zna ono što treba raditia mi smo uz nju. Nadamo se da uz budućeg člana Predsjedništva BiH dr. Čovića vjerujem da dolaze bolji dani za Maticu Hrvatsku", rekao je Josip Muselimović,počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar.

Dr. Dragan Čović zahvalio se na ukazanom povjerenju i rekao: „U Matici hrvatskoj Mostar ja se osjećam kao u svome domu, zato i jesam ovako među prijateljima u ovoj svojoj obitelji. Žao mi je što nismo možda u proteklih nekoliko godina uspjeli na adekvatan način pratiti ono što radi Matica hrvatska Mostar, i taj entuzijazam i ta kulturna raznolikost posebno zaslužuje mnogo veću pažnju svih institucija u BiH. Nadam se da ćemo to promijeniti nakon ovog 12. listopada. Posebno kada je u pitanju kulturni život u Mostaru dati jednu potporu ljudima koji danas to rade u vlastitom entuzijazmu i odricanju, te da im prepustimo da rade ono što najbolje znaju raditi. Da jednostavno taj duh i kulturu Mostara i svih žitelja koji u njemu žive prenesu tamo gdje već Matica ima vrlo jasne poruke, a to je daleko izašlo iz okvira BiH, tako da sam ja počašćen da sam član Matice hrvatske i da mogu i na takav način biti dio ovog velikog projekta.

„Naravno da je lijepo i godi kada ti jedna od najuglednijih hrvatskih institucija da potporu evo i na ovakav način kroz ove izbore. Želim izraziti zahvalnost i njenom predsjedniku i svim prijateljima članovima Matice hrvatske koji nose ove velike terete kulturnih aktivnosti na svojim leđima. A s moje strane obećanje, ako se izbori završe kako mislimo da će se završiti, jer ovih dana potpore dobivamo s svih strana, da ću velikodušno biti pokrovitelj za 2015 „Proljeća u Mostaru s Maticom hrvatskom". Mislim da time možemo dati jedan vjetar u jedra mnogim projektima, zaključio je dr. Čović.

Milan Bandić dao potporu dr. Draganu Čoviću

Danas je u Domu HDZ BiH u Mostaru dr. Dragan Čović predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH i kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, razgovarao sa Milanom Bandićem, gradonačelnikom Grada Zagreba.

Gradonačelnik Bandić kazao je kako je došao danas na ovaj sastanak kako bi ispunio obećanje koje je prije dvadesetak dana dao dr. Čoviću na obilježavanju 50. godišnjice osnutka Gimnazije A. B. Šimića u Grudama, a tom prilikom kazao: „Ja ću za mjesec dana doći u Mostar i dati svoj glas dr. Draganu Čoviću jer Hrvate u BiH mogu izvući ljudi, koji su kompetentni i koji znaju biti zajedno, a to je upravo dr. Čović i Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH.

Danas je gradonačelnik Bandić dao bezrezervnu potporu dr. Draganu Čoviću i listama Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH te rekao: „Pokušat ću parafrizirati pokojnoga kardinala Kuharića, on je na svećeničkom tečaju 15. veljače 1969. godine u Zagrebu izjavio sljedeće: „„Ima istina od kojih ne možete odstupiti, ima granica na kojima morate stati i ima položaja sa kojih ne smijete umaći““.

Ovo se posebno odnosi na moga prijatelja predsjednika HDZ BiH dr. Čovića i upravo zbog toga on ima moju apsolutnu podršku, zato što kormilari HDZ-om BiH stožernom strankom hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, ali ne samo on, nego i cijeli HDZ BiH, kao i Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH i Glavno vijeće HNS-a BiH, dr. Božo Ljubić, svi imaju moju apsolutnu podršku i svi oni relevantni ljudi koji misle mudro i odgovorno o opstojnosti Hrvata u BiH.

Minimum ili preduvjet moje poruke pred ove izbore je da budemo zajedno, da ne rasipamo glasove da damo podršku ljudima koji su se dokazali koji imaju svoje stavove i karijere, a poruka, pošto sam ja hrvatski sin BiH i prijatelj sva tri naroda u BiH, čelnicima ustavnih stranaka i svim građanima BiH jest da minimum političkog poštenja nalaže da svatko sebi izabere svoje predstavnike. Upravo to je preduvijet opstojnosti hrvatskog naroda u ovoj zemlji, preduvijet opstojnosti Bosne i Hercegovine kao suverene, demokratske, europske države. Države koja je istinski ravnopravna trima konstitutivnim narodima, jer ako nema ravnopravnosti, onda nije samo u pitanju opstojnost hrvatskog naroda nego i opstojnost takve BiH.

Ja se zalažem za suverenu, demokratsku, jedinstvenu, europsku Bosnu i Hercegovinu u kojoj će čovijek iz Bihaća, Banja Luke, Tuzle, Sarajeva, Zenice, mojih Gruda, Širokog Brijega, Mostara, biti na svome ognjištu i mirni u svome domu, ali zajedno sa svim narodima graditi Europsku budućnost BiH.

Hrvatski narod mora biti zajedno, ne rasipati glasove i uz minimum osnovnog demokratskog poštenja uz ostala dva naroda treba izabrati svoje predstavnike. Ukoliko se to dogodi onda BiH ima perspektivu. Strateški interes RH je takva BiH, jer ako nije takva onda to nema smisla“, rekao je Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba nakon sastanka sa dr. Draganom Čovićem