Marinko Čavara: Na sjednici Doma naroda narušen je Ustav FBiH

Marinko Čavara
... Parlamenta FBiH, na kojoj Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata nije dobio potrebnu natpolovičnu većinu sva tri kluba naroda, već konačnu riječ treba dati zajednička komisija za usaglašavanje teksta zakona.

Čavara je u obraćanju rukovodstvu i delegatima ukazao da nema potrebe za formiranjem komisije za usaglašavanje teksta zakona jer su se svi suglasili da je ovaj prijedlog zakona s liste vitalnih nacionalnih interesa i da je glasovanjem po proceduri za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa, ustvari, zakon pao jer ga nije podržala natpolovična većina svakog kluba naroda, priopćeno je iz Ureda predsjednika FBiH.

- Ustav FBiH danas je narušen zbog toga što u Ustavu jasno piše da se komisija formira kad ne postoji suglasnost za određeno pitanje od vitalnog nacionalnog interesa. Po pitanju ovog prijedloga zakona, o kojem ste se izjasnili po proceduri za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, svi ste suglasni da je ovo pitanje od vitalnog nacionalnog interesa. Prema tome, nema nikakve potrebe slati ovaj zakon na Ustavni sud niti formirati komisiju - smatra Čavara.

U priopćenju se podsjeća da na jučerašnjoj izvanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, o kojem se glasovalo po proceduri za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, nije dobio potrebnu natpolovičnu većinu sva tri kluba naroda, odnosno izostala je većina Kluba Hrvata, te zakon nije usvojen.

- Osim predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta FBiH Lidije Bradare i potpredsjedavajućeg Drage Puzigaće, koji su u lipnju podnijeli zahtjev da se o ovom prijedlogu zakona Dom izjasni po proceduri propisanoj za zakone s liste vitalnih nacionalnih interesa, to su isto, prije početka današnje sjednice, zatražile i dvije trećine Kluba Bošnjaka - dodaje se u priopćenju.

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH podržali su danas većinom glasova Prijedlog zakon o izbornim jedinicama i broju mandata u Federalnom parlamentu, ali zbog činjenice da ovaj zakonski akt nije dobio potrebnu većinu u Klubu hrvatskog naroda, konačnu riječ treba dati zajednička komisija za usaglašavanje teksta zakona.

Bradara je priopćila da ovaj zakon nije usvojen ukoliko komisija ne uspije usuglasiti tekst zakona te da se u tom slučaju zakonski akt vraća predlagaču.