Marina Pendeš: Krajnje je vrijeme da se vlast formira temeljem legitimne volje manifestirane na Općim izborima 2018. godine

strateški odbor, osbih, marina pendeš, marina pendeš, izbori, vlast

„Od izuzetne je važnosti nastavak suradnje Bosne i Hercegovine s međunarodnim partnerima, prije svega ovdje mislim na NATO“, izjavila je ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš, komentirajući aktualne dogovore u vezi Programa reformi BiH koji će se dan nakon potvrđivanja novog saziva Vijeća ministara BiH poslati u sjedište NATO-a u Bruxelles.

„Sigurno je kako je proces suradnje s NATO-om, koji proteklih godina ima svoju pozitivnu dinamiku, uslijed političke krize u posljednjih 13 mjeseci i neformiranja Vijeća ministara BiH nakon Općih izbora 2018. godine bio u određenom zastoju. Posljednjim političkim dogovorima BiH zadržava NATO perspektivu i planom suradnje s NATO-om kroz Program reformi nastavljamo međusobne odnose i partnerstvo koje gradimo godinama. Od dokumenta 'Program reformi BiH' očekujem da bude od pomoći svima, ali prije svega i institucijama obrane u BiH u pogledu jačanja operativnih sposobnosti, kapaciteta i mogućnosti za izvršavanje zakonom definiranih zadaća“, istaknula je Pendeš.

U kontekstu očekivanja od novog saziva Vijeća ministara BiH, te provođenja sporazuma političkih lidera u BiH, ali i Programa reformi, Pendeš je dodala kako svaki sporazum mora počivati na međusobnom uvažavanju i poštovanju političkih prava svih konstitutivnih naroda BiH. Nadalje, ministrica je izjavila da je krajnje vrijeme da se ispoštuje volja birača i vlast formira temeljem legitimne volje manifestirane na Općim izborima 2018. godine.

„Predvodnici političkih procesa u Bosni i Hercegovini trebaju prema domaćoj, ali i međunarodnoj javnosti pokazati politički kredibilitet. Držim kako su nedavni pozitivni iskoraci značajni za unutarnje i međunarodne procese pred kojima se BiH nalazi jer se nadam da ćemo, okončavajući proceduru u vezi izbora novog saziva Vijeća ministara BiH, deblokirati financijska sredstva koja su namijenjena za brojne projekte u BiH. Slanjem ranije navedenog dokumenta prema NATO-u intenzivirat ćemo našu suradnju s međunarodnim partnerima što može dati doprinos stabilnijoj i prosperitetnijoj situaciji u BiH“, kazala je ministrica obrane BiH.

Pendeš je na koncu naglasila kako se politički sporazum o dokumentu 'Program reformi BiH' i njegovo dostavljanje u sjedište NATO-a nikako ne smije promatrati kroz prizmu „pobjednik - gubitnik“ jer pobjednici cijelog procesa trebaju biti Bosna i Heregovina, te svi njeni narodi i stanovnici, stoji u priopćenju HDZ-a BiH.