MARIJAN KNEZOVIĆ: 'Predsjednički izbori neće promijeniti puno toga za Hrvate u BiH'

FOTO: Frka/ M. Lovrenc

Na predsjedničke izbore u Hrvatskoj koji se održavaju u nedjelju 22.prosinca, na svom Facebook profilu osvrnuo se mladi intelektualac, kolumnist, aktivist i politički analitičar Marijan Knezović

Kaže Knezović kako ovi izbori neće donijeti nikakvu promjenu za Hrvate u BiH:

"Predsjednički izbori neće promjeniti puno toga za Hrvate u BiH. Hrvati iz BiH i dalje, kao ni hrvatska dijaspora, ne mogu glasovati dopisno niti elektronički, što je bilo obećano u predizbornom programu Plenkovićevog HDZ-a. Hrvati u BiH imaju mizeran broj glasačkih mjesta s obzirom na broj birača, ali važno je izaći na izbore i iskoristiti stečeno pravo na biranje. Ne sviđa mi se retorika mnogih koji Hrvate iz BiH uvjeravaju kako moraju stati iza jednog kandidata (u pravilu – kandidata HDZ-a) i kako nemaju luksuz dijeliti se. Hrvati iz BiH, kao i svi drugi, mogu i imaju pravo zaokružiti svakog od 11 kandidata, to nije nikakav luksuz nego ratom stečeno pravo, a ideja kako se svi nužno moraju ugurati u jedan tabor kako „oni drugi“ ne bi pobjedili je ideja koja se sije na tlu izopačene svijesti svojstvene komunističkim društvima, a ne demokratskim.

Ipak, važno je prepoznati kako se niti jedan kandidat u kampanji nije pokazao kao lider koji može i hoće aktivno pomoći Hrvatima u BiH. Mnogima su Hrvati u BiH kao dekor kojim kite svoje predizborne borove, pričajući o tome kako su Hrvati iz BiH važni, dragi, bitni, potrebni, voljeni, bla-bla... No, to je ambalaža bez sadržaja. Ne vidim kandidata koji bi koristeći predsjedničku funkciju, sukladno činjenici da je RH članica Vijeća za implementaciju mira (PIC), zatražio od drugih institucija i uputio inicijativu za poduzimanje svih mjera pred Vijećem sigurnosti UN-a, Upravnim odborom PIC-a, Vijećem Europe, Europskom komisijom, Europskim vijećem i Vijećem Europske unije te drugim međunarodnim organizaicjama da se nametnute odluke Visokih predstavnika za BIH, a koje su protivne ustavnim pravima Hrvata u BiH – revidiraju, odbace i izmjene u korist interesa Republike Hrvatske i Hrvata u BiH.

Ne vidim kandidata koji bi od vlade tražio da se uzurpatoru hrvatskih pozicija, Željku Komšiću, zabrani ulazak u RH tako da ga se proglasi kao „persona non grata.“ To su potezi koje suverene i ozbiljne države čine. Ne vidim kandidata koji kaže kako bi, sukladno svojim ovlastima, povukao s mandata veleposlanika Joška Paru i druge koji aktivno rade protiv države Hrvatske i Hrvata u BiH. Ne vidim niti jednog kandidata koji kaže kako će uputiti inicijative i dati prijedloge kao što su donošenje legislativnog akta i formiranje instituta zaduženog za istraživanje zločina Armije BiH nad Hrvatima u BiH ili koji traži reviziju, legalnu ocjenu hrvatskih državljanstava i oduzimanje istih pripadnicima ABiH koji su činili zločine protiv Hrvata u BiH i RH.

Ne vidim ni kandidata koji može obećati da će predlagati i zahtjevati raspisivanje referenduma za dopisno i elektroničko glasovanje. Ne vidim kandidata koji kaže kako će pred tijelima međunarodne zajednice govoriti o problemu selektivnog pristupa pravosuđa gdje su Hrvatima sudi po strožem, a Bošnjacima po blažem zakonu. Ne vidim kandidata koji kaže kako Hrvati u BiH trebaju dobiti svoj entitet te kako će u tome stati uz hrvatski narod koji to svakako želi.

Jednostavno, radi se o kampanji bez sadržaja, te će takav vjerojatno biti i pobjednik, tko god on bio. Hrvati iz BiH, kao i svi drugi, trebaju glasovati po svojoj savjesti te sigurno neću pozvati da se glasuje za jednog kandidata, tim više što ne vidim niti jednog koji se ozbiljno posvetio Hrvatima u BiH i konkretizirao ideje i poteze za rješavanje nagomilanih problema, napisao je Marijan Knezović.