M.Tokić: Otvoreno pismo Jadranki Kosor i Ivi Josipoviću

Pismo prenosimo u cjelosti.

"Ovih dana svjedoci smo kako ste Vi, predvodnici hrvatske izvršne vlasti, zatečeni presudom hrvatskim generalima. I kao da smo bili nazočni, barem u javnosti, Vašem buđenju iz sna. Već deset godina hrvatske vlasti ne znaju, ili se prave da ne znaju, što se to događa u Haagu i što se to događa u Bosni i Hercegovini.

Kada je sudac Alphons Orie u presudi iznio tezu o „udruženom zločinačkom pothvatu" i potom tražio činjenice kojima će je potvrditi bilo je jasno da prijetnja, koje su svi bili svjesni osim hrvatskih vlasti, iz ružnog sna optužbe postaje javom presude.

To što se mnoge činjenice ne uklapaju u tezu časnog suca nije smetalo, ponašao se po onoj poznatoj, tim gore po činjenice.
I to je jedan od razlog zbog kojega Vam se i javno obraćam.

Naime, niste me uvjerili da ste se probudili iz sna. Još uvijek se ponašate poput noja vjerujući da ukoliko nešto ne želite vidjeti da se to i ne događa.

Ovih dana pritisnuti i reakcijama hrvatskih građana trudite se uvjeriti javnost da ćete učiniti sve što je u Vašoj moći da se presuda generalima ne potvrdi i da ćete angažirati sve i svakoga da se teza o zločinačkom pothvatu obori. A da se niste probudili jasno je, jer niti jednom riječju niste spomenuli da u jednom drugom procesu još je teža optužba nad sudbinom hrvatskoga naroda i hrvatske države: Zločinački pothvat agresije na Bosnu i Hercegovinu i njezina podjela koja je navodni istočni grijeh pokojnog predsjednika Franje Tuđmana i hrvatske politike.

I dok se u presudi hrvatskim generalima sada već otvara prostor da se u drugom stupnju izrijekom potvrdi već pripremljena teza da se zločinački pothvat dogodio kao takozvana dvostruka linija zapovijedanja unutar legalne i legitimne vojno-redarstvene operacije oslobađanja vlastitoga teritorija; u ovom drugom slučaju, koji će Vas neupućene i neznane opet zateći takva se teorija već ostvarila u suđenju Dariju Kordiću, a da je tomu tako možete se uvjeriti ako iščitate obrazloženje njegove presude ili ukoliko Vam je to teško možete se i raspitati kod bivšeg predsjednika Stipe Mesića.

Premda se u slučaju šestorice optuženih Hrvata iz BiH nigdje ne nazire takva teza jer su izrijekom optuženi čelni ljudi civilne i vojne vlasti Hrvatskoga Vijeća Obrane i Hrvatske Republike Herceg Bosne, a zločinački pothvat se proširuje do znanih i neznanih sudionika.

Tako će pripadnici HVO-a (koji su u presudi Dariju Kordiću moguće odgovorni po dvostrukoj liniji zapovijedanja, i u presudama hrvatskih generala dionici zločinačkog pothvata) doživjeti, vjerojatno, i presudu za zločin agresije na vlastitu zemlju i rad na njezinoj podjeli. O svemu tome Vi, naravno ništa ne znate.

Vi, kao i drugi predstavnici hrvatske vlasti u posljednjih deset godina, ne znate što se, i danas i jučer, događa i događalo u Bosni i Hercegovini. Naime, kao i dosadašnji predstavnici vlasti u posljednjih deset godina, a to Vam očito dobro ide, okretanjem glave i neznanjem branite svoju nevinost i glumite zatečenost događajima.

Oni koji Hrvate optužuju za podjelu Bosne i Hercegovine već odavno su podijelili Bosnu i Hercegovinu na dva dijela, ne znam znate li i to. Jedan su nazvali Republika Srpska (da ne bude nikakve zabune), a drugi Federacija BiH (u početku su je zvali hrvatsko bošnjačka federacija).

Zatim su prije deset godina, a da nitko iz Hrvatske o tome nije znao ništa, provođenjem konstitutivnosti sva tri naroda na čitavom prostoru BiH, što se pravdalo uspostavom kolektivne jednakosti, odlučili da vlast u oba ta entiteta ima istovjetnu trokonstitutivnu strukturu i tako smo dobili entitet s većinskom srpskom i većinskom bošnjačkom vlašću.

Hrvati su tako postali narod drugoga reda jer nisu nigdje imali većinsku vlast. U takvim okolnostima hrvatski politički predstavnici u BiH grčevito su se borili da makar hrvatski predstavnici u vlasti budu izabrani voljom hrvatskoga naroda. A da nitko iz Hrvatske nije znao što se to u Bosni (kako joj tepate) događa.

Kada je, na prethodnim izborima, voljom bošnjačke većine izabran Željko Komšić za hrvatskoga člana predsjedništva Vi u Hrvatskoj o tome niste znali ništa.

Dapače, bi Vam drago. Primaste ga i častiste kao pravog hrvatskog člana predsjedništva. Usput ste krivicu za izbor prebacivali na Hrvate u BiH zbog tobožnje njihove nejedinstvenosti, a valjda je demokracija okvir u kojoj narodi bez ikakve štete po svoje nacionalne interese mogu iskazati svoje razlike.

Sukladno toj doktrini sugerirali ste da će i ovaj put, na ovim prethodno završenim izborima, hrvatska pluralnost (više kandidata) biti jedini krivac za istovjetni ishod. Malo Vas je zatekao broj onih (da Vam napomenem trista dvadeset tisuća), koji su sebi uzeli za pravo birati hrvatskoga člana predsjedništva i prestadošte o tome zboriti.

I kad je čovjek pomislio da ste možda naučili lekciju Vi ponovno zatvarate oči. Naime, dovoljno je da Vam netko kaže da je nekima tamo nuđeno da budu u vlasti, a oni nisu htjeli da Vi neznani (a jedno je od Vas navodno pravni ekspert) prihvatite obrazloženje.

Tako smo došli do toga da biračka volja hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini ne znači ništa i da se vlast uspostavlja tako što nam Bošnjaci biraju člana predsjedništva, a u vlasti mogu sudjelovati oni Hrvati kojima to bošnjački (i srpski) politički lideri ponude.

Federacije izjednačena s Republikom Srpskom, koja je provedbom trokonstitutivnosti ušminkana da bude prihvatljiva, ali se njezina suština nije mijenjala.

Bosna i Hercegovina konačnoje podijeljena na srpski i bošnjački dio voljom onih koji su je davno podijelili, a za njezinu podjelu krivi su oni koji nisu dobili ništa. I to je zločinački pothvat o kojem Hrvatska, i vi kao predstavnici njezine izvršne vlasti, ne znate ništa.

Pa kad se u tijeku borbe protiv jedne teze o zločinačkom pothvatu susretnete s presudom za onaj drugi nemojte reći da Vam nitko, i to javno, nije rekao.

Eto, zato vam pišem. A još Vam više pišem jer su posljedice takvih presuda da će svaki sudionik vojno-redarstvene operacije Oluja biti mogući optuženik i na tome će se testirati Vaša buduća suradnja s Haagom, a mi ovdje u Bosni i Hercegovini dionici tog pothvata i agresori na vlastitu zemlju i njezini djelitelji bit ćemo izručeni na milost i nemilost ratnih neprijatelja i njihovih sudstava.

Teret krivnje koji nam se stavlja na teret su oslobađanje Hrvatske, jer smo sudjelovali u tom zločinačkom pothvatu, i drugi zločinački pothvat koji smo poduzeli podjela je Bosne i Hercegovine u kojoj su Srbi dobili polovicu, Bošnjaci drugu polovicu, a mi Hrvati ništa. No, to nije ni važno, važno je da smo za to odgovorni i da Vi o tome ne znate ništa", stoji u pismu koje je mr sc. Marko Tokić uputio premijerki Jadranki Kosor i predsjedniku Ivi Josipoviću.