FOTO  Ljubuški spreman za Hrvatski odgovor

HDZ BiH, HNS, Ljubuški, dr. Dragan Čović

...rekao je predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH i kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, dr. Dragan Čović na predizbornom skupu u Ljubuškom te dodao: „U HNS-u su sve stranke koje slično vide prilike i budućnost hrvatskog naroda u BiH. Željeli smo to podijeliti s hrvatskim narodom. Čuti što narod želi, služiti svom narodu. Odgovor koji smo napravili zajedno vrlo je jasno iskazan kroz naše govore večeras. Vrlo jasno smo poručili svima kako nismo zadovoljni s onim što danas imamo u BiH. Nismo zadovoljni načinom kako je netko zamislio praviti BiH, jer BiH ne bi ni bilo da nije hrvatskog naroda i HVO-a. Oni koji su se poigrali s tim plaćaju cijenu za sve ono što su mislili stavit na teret hrvatskom narodu. Vjerovali su da ćemo se pokolebati poslije ovih zadnjih izbora, no razočarali su se na kraju.

Mi smo danas i granica Europske unije. Oni koji su to mislili podcijeniti dobili su odgovor hrvatskog naroda u svakom mjestu gdje smo do sada bili. Ne sumnjajmo da ono razočarenje koje će oni doživjeti 12. listopada neće moći sakriti. Oni će opet nešto pokušati do tada i zato je važno da naš odgovor bude jači nego što bi to bilo na uobičajenim izborima. Meni je zadatak večeras i kao i nositeljima lista i svih nas ovdje okupljenih poručiti: „Želimo služiti svome narodu i spremni smo odvesti svoj narod do apsolutne jednakopravnosti s druga dva naroda u BiH". BiH ne može biti zemlja u kojoj se može normalno živjeti. U kojoj ćemo uspravno stajati i veseliti se" istaknuo je dr. Čović.

Predsjednik Čović osvrnuo se i na sedam odgovora politike HDZ-a i HNS-a BiH. „Prvo pitanje koje moramo riješiti je ustavna reforma BiH. Moramo osigurati federalizaciju BiH i ravnopravnost s drugim narodima. To nije podjela BiH, to je njezin spas. Trebamo izmjenu izbornog zakona koji će za sva vremena riješiti da jedan narod drugom ne bira predstavnike. Želimo BiH uređenu kao modernu, pravnu i europsku državu u kojoj će biti pogodna klima i za domaće i za strane ulagače. Moramo stvoriti uvjete za ulaganja i gospodarski razvoj raznim poreznim olakšicama. No, dok ne sredimo BiH kao pravnu državu u kojoj ćemo svi biti jednaki ni gospodarstvo ne može naprijed. Želimo socijalno osjetljivu državu u kojoj ćemo svi imati jednaka prava. Moramo zaštititi naše branitelje i vrijednosti Domovinskog rata i čuvati naš hrvatski jezik i našu kulturnu baštinu. Moramo sačuvati svoj identitet. To je hrvatski odgovor" zaključio je dr. Čović.
U ime domaćina obratio se predsjednik OO HDZ BiH Ljubuški, Ante Mišetić.
„Živimo u vremenu različitih kriza, stoga pitanje izlaska na izbore tjeraju na razmišljanje svakoga od nas. Uvjeren sam da velika većina građana želi dosanjati stoljetni san svojih predaka, opstati i ostati. Biti svoj na svome i biti ravnopravan u punom smislu te riječi. Živjeti život dostojan čovjeka. Naša nam je vjera kroz povijest bila zvijezda vodilja. Dala nam snagu da ustanemo. Naučila nas da ljubimo svoj narod, svoju obitelj, svoju domovinu. Naučila nas da poštujemo svoje susjede i dala nam snagu da se osjećamo slobodnima. Danas nemamo pravo pokleknuti. Kao konstitutivni i najstariji narod u BiH, i naroda koji je prvi stao u obranu ove države. Obveza nam je i dužnost izići na izbore. Imamo pravo samo odabrati svoje predstavnike. Sami odlučiti o svojoj sudbini. Imamo pravo BiH urediti i po mjeri hrvatskog čovjeka. Oko ovih pitanja nema kompromisa. Nikad više nam se ne smiju dogoditi alijanse i platforme čija je vlast bila pogubna za hrvatski narod i prostor gdje hrvatski narod živi. Izlaskom na izbore pokažimo i drugim narodima u BiH i svjetskim moćnicima, da samo s legitimnim predstavnicima Hrvata mogu razgovarati o uređenju naše države. Svima onima kojima su bila puna usta BiH, posebno proteklih deset godina, srušili su tu istu BiH kroz platforme uz potporu međunarodne zajednice i visokih predstavnika."

U ime HDZ-a RH, svim okupljenima obratila se članica Predsjedništva HDZ-a RH i gradonačelnica Knina, Josipa Rimac koja je kazala „Možda je bilo nekih lutanja HDZ-a RH u odnosu prema Hrvatima u BiH. No, Tomislav Karamarko ima jasnu poruku i jasan stav: „Mi smo jedan narod koji živi u dvije države." Sva pitanja koja se tiču hrvatskog naroda u BiH, tiču se i Hrvata u Republici Hrvatskoj. Ovo je trenutak u kome se morate izboriti za svoja prava u svojoj državi. Upravo, predsjednik HDZ-a RH, Tomislav Karamarko i članovi Predsjedništva daju nesebičnu podršku ovom projektu za kojeg se zalaže dr. Dragan Čović i svi koji su okupljeni oko HNS-a BiH kako bi dali vrlo jasan odgovor" rekla je Rimac.
Član Predsjedništva HNS-a BiH i predsjednik HSS-a BiH, Mario Karamatić kazao je kako postoji samo jedan kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, to je hrvatski izbor, dr. Dragan Čović, te kako ni jedan drugi kandidat nema hrvatskih obilježja na svojim plakatima.

Nositelj liste za Skupštinu ZHŽ-a, Zdenko Ćosić u svom govoru osvrnuo se na prošle vlasti, kako na razini županije tako i na federalnoj . „U našoj je županiji najviše glasova i najviše mandata osvojio je HDZ BiH. Međutim, dogodilo se da HDZ BiH nije participrao u toj vlasti sve do 2010. godine. Upravo je to razdoblje kada je, izuzevši ratna stradanja, ova županija doživjela najveći slom, moralni, ljudski, financijski. Sjetimo se da tadašnja vlada na čijem je čelu bio čovjek koji je imao samo četiri mandata u Skupštini u odnosu na naših devet, koji smo bili u opoziciji, nije dočekao kraj mandata. Drugi događaj su prošli izbori kada je HDZ BiH dobio najviše glasova hrvatskog naroda u BiH, ali se dogodilo isto, napravila se neka platforma od ljudi koje nismo birali. To se može dogoditi samo u totalitarnim sustavima" kazao je Ćosić.

Nositelj liste za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, Radoslav Luburić je kazao: „Platformaška vlast svakodnevno zlostavlja hrvatski narod, razvlašcujući županije, a svakako to ne bi bilo izvodivo bez uljučenosti pojedinih Hrvata ove naše županije. Trebamo pošteniju i pravedniju raspodjelu PDV-a, koja će biti jednaka za sve u Federaciji BiH. Zar je jedan stanovnik naše županije duplo manje vrijedan nego u Sarajevu. Katastrofalan je da je Federalni zavod za statistiku iznio podatke da u našoj županiji živi 20 % manje stanovništva nego što je to pokazao popis iz 2013., te je samim tim raspodijelom prihoda ovaju županiji proračun oštećen za četiri milijuna maraka godišnje. Dosta je bilo politike Hercegovina radi, a Sarajevo se gradi" rekao je Luburić.

U ime kandidata s liste za Zastupnički dom PS BiH obratila se nositeljica liste, dr. Monika Tomić. Ona je poručila „Nije kasno za Hrvate u BiH. HDZ i HNS BiH nudi prave stvari kroz „Hrvatski odgovor" i „Hrvatski izbor". Mi ne vodimo politiku prošlosti. Vjerujemo da se izbori odnose na sve probleme ljudi. Politici se moraju vratiti vrijednosti poput obitelji, učenja, poštenja, odricanja za čovjeka, briga za nemoćne, za umirovljenike, za branitelje, za mlade. Mi moramo živjeti vrijednosti bavljenja politikom, te na tome želim i ja raditi. Te vrijednosti želim i ja afirmirati. To je, prijatelji, moja i vaša zadaća, toliko vi zaslužujete od nas. Naš program je bolja i pravednija BiH, BiH po mjeri tri ravnopravna naroda" rekla je dr. Tomić.
Prije početka službenog dijela predizbornog skupa koji se održao u prepunoj sportskoj dvorani, izaslanstvo HDZ-a i HNS-a BiH predvođeno predsjednikom Čovićem položilo je vijenac i upalilo svijeće na Spomen obilježju za poginule hrvatske branitelje u Ljubuškom.