Ljubić: Sastavljanje vlasti na ovaj način je rušenje Ustava FBiH

Ljubić: Sastavljanje vlasti na ovaj način je rušenje Ustava FBiH
"Samo sazivanje Doma naroda bez izaslanika iz svih federalnih jedinica, odnosno županija je poziv na rušenje ustavnog poretka Federacije, a zatim i ustavnog poretka Bosne i Hercegovine", kazao je Ljubić. Istaknuo je kako u ovom trenutku nema niti jednog razloga da se ide u takvo što.

"Priče o proračunu i prijetnje da, ako ne bude federalne Vlade, neće biti proračuna su ustvari običan politički spin, točnije manipulacija javnošću. Naime, proračun je moguće usvojiti u okviru postojećih institucija, piše večernji list.

Mi smo spremni to napraviti", kazao je Ljubić te dodao kako se ovo ne može gledati samo kao pokušaj izbacivanja dvaju HDZ-ova iz vlasti nego i kao ignoriranje izborne i političke volje jednog konstitutivnog naroda u BiH. "Ako nisu bili dovoljni izborni rezultati, tada treba pogledati rezultate peticije ‘Stop majorizaciji Hrvata' koja je potpisivana petnaest dana.

Ja ih i dalje pozivam na razgovor, one koji se spremaju na takav korak, odnosno pozivam SDP da to ne čine", kazao je Ljubić. Napomenuo je kako očekuje da će i nadležne institucije međunarodne zajednice zadužene za održavanje mira, kojima je zadatak održanje stabilnosti u Bosni i Hercegovini, intervenirati da se spriječi neustavno formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini.

Nadalje je ustvrdio da, ako bi se unatoč svemu, formiranje vlasti ipak dogodilo bez legitimnih predstavnika jednog konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini, tj. Hrvata, takva vlast neće biti priznata u pet županija s većinskim hrvatskim stanovništvom.

Odnosno Ljubić je još jednom ponovio kako županije u kojima vlast imaju dva HDZ-a neće priznati vlast na razini Federacije BiH koja će biti formirana bez izaslanika iz hrvatskih županija. Podsjetimo, ove dvije stranke (HDZ BiH i HDZ 1990.) su na prošlim parlamentarnim izborima održanim u listopadu 2010. osvojile čak devedeset posto glasova hrvatskog naroda, te su jedini legitimni predstavnici Hrvata u Vladi Federacije, kao i na svim ostalim razinama vlasti. Sastavljanje vlasti bez njih je u pravom smislu majorizacija Hrvata.