Ljubić: Ni blizu dogovora o formiranju parlamentarne većine

"Sastanak predsjednika stranaka treba iskoristiti kako bi se došlo do političkog dogovora", rekao je Ljubić novinarima, ocijenivši da nije isključena nijedna kombinacija kada je riječ o formiranju parlamentarne većine u BiH.

Prema riječima Denisa Bećirovića iz SDP-a, ova stranka bila je spremna da se sutra nastavi konstitutivna sjednica i završi konstituiranje Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Iako su na današnji radno-konzultativni sastanak bili pozvani predstavnici političkih stranaka zastupljenih u Zastupničkom domu, Bećirović je izrazio žaljenje što sastanku, uz predsjednike SDP-a Zlatka Lagumdžiju, HDZ-a 1990, Narodne stranke "Radom za boljitak" Mladena Ivankovića Lijanovića, HSP-a Zvonku Jurišića i SDA Sulejmana Tihića, nisu nazočili i predsjednici ostalih parlamentarnih stranaka.

"Ovo je bila prava prilika da se dođe do dogovora", ocijenio je Bećirović, dodavši da je želja SDP-a da se i druge stranke pridruže platformi četiri stranke iz Federacije BiH.

Najavljujući za sutra sjednicu Glavnog odbora SDP-a, on je istaknuo da su u BiH otvorene sve varijante za formiranje parlamentarne većine.

Zastupnik SDS-a Darko Babalj naglasio je da u ovoj stranci smatraju da razgovori nemaju alternativu i dodao da SDS i SNSD, koji imaju dogovor o zajedničkom nastupu na razini BiH, neće biti ti koji će opstruisati formiranje vlasti.

Adnan Terzić iz Saveza za bolju budućnost BiH izrazio je razočarenje današnjim sastankom, posebno što, iako je u javnosti bilo najavljivano, predsjednik SDA nije iznio novi prijedlog za formiranje vlasti.

"Dobili smo jasnu poziciju da izborni pobjednici ne mogu naći način da naprave parlamentarnu većinu", zaključio je Terzić.

Beriz Belkić iz Stranke za BiH rekao je da je odgovornost za kašnjenje u formiranju vlasti na izbornim pobjednicima.

Belkić ne vjeruje da će razgovor, koji bi do ponedjeljka, 17. siječnja, privremeni predsjedavajući Zastupničkog doma Adnan Bašić trebao obaviti s predsjednicima 13 parlamentarnih stranaka, dati rezultat.

(Srna)