Ljubić i Jurišić traže rješenja za spas koalicije HDZ 1990 - HSP

HSP BIH, HDZ 1990, Zvonko Jurišić, Božo Ljubić, HDZ 1990, HSP HB, koalicija
Sasvim je izvjesno i vidljivo da u koaliciji HDZ-a 1990 i HSP-a BiH ima određenih nesuglasica, međutim, do službenog raskidanja koalicije koja je potpisana prije općih izbora - još uvijek nije došlo, potvrdio je za Večernji list predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić. Također je naglasio da on kao zastupnik koalicije nije delegitimiran.

Odluka na HSP-u BiH

Nesuglasice se, tvrdi Ljubić, odnose na procese međustranačkog pregovaranja oko pozicija u mogućim vladajućim većinama na raznim razinama vlasti. "Stajalište HDZ-a 1990 je da smo mi spremni biti dio samo parlamentarne većine koja će imati većinski hrvatski legitimitet, a željeli bismo da i HSP BiH bude dio ‘hrvatskog bloka' u zastupanju hrvatskoga naroda, posebno kada je u pitanju državna i federalna razina", kazao je Ljubić. Ističe da stvaranje kluba HSP BiH - DNZ u federalnom Parlamentu, bez konzultacija s HDZ-om 1990, traži u najmanju ruku objašnjenje pozicije HSP-a BiH u Hrvatskoj koaliciji. "Sudbina Hrvatske koalicije će u prvom redu ovisiti o daljnjem ponašanju HSP-a BiH glede stava oko sudjelovanja u vlasti koja eventualno ne bi imala legitimitet hrvatskoga naroda", naglašava Ljubić. Također naglašava da je HDZ 1990 spreman razgovarati s HSP-om BiH s ciljem održavanja koalicije, ali da je odluka na HSP-u hoće li ostati privržen ciljevima kojim se vodilo prilikom stvaranja Hrvatske koalicije.

"Ciljevi se ponajprije odnose na obranu hrvatskoga političkog subjektiviteta i dostojanstva", kazao je Ljubić. Naglasio je da je koalicijskog partnera HSP BiH o sporazumu s predsjednikom HDZ-a BiH upoznao na koalicijskom vijeću, koje je prethodilo potpisivanju sporazuma. Ljubić dodaje kako uskoro očekuje sastanak koalicijskog vijeća na kojem će se HSP BiH izjasniti o pitanjima koja su bitna za HDZ 1990, koaliciju, ali i sve Hrvate u BiH. "Za nas je bitno pitanje što djelotvornije zastupanje hrvatskoga narodnog legitimiteta", poručio je Ljubić. Predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić je kazao kako se još uvijek ne može govoriti o potpunom nestanku koalicije, ali da je trenutačno situacija sklonija tome da se ona raskine. "Budući da u parafiranje sporazuma između dva HDZ-a nije bio uključen HSP BiH, kod nas je to izazvalo nekakav revolt i nepovjerenje prema HDZ-u 1990", kazao je Jurišić. Ističe da je, kada je u pitanju formiranje vlasti na federalnoj razini, skloniji strankama koje imaju ista programska opredjeljenja.

Moguća koalicija

Budući da su već formirali klub zastupnika s DNZ-om u federalnom Parlamentu, nije isključio da bi HSP BiH mogao biti dio parlamentarne većine koju bi činili SDP, SDA, Boljitak, HSP BiH i DNZ. Da bi ova koalicija mogla biti na vlasti, potvrdio je i dopredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak Jerko Ivanković Lijanović ističući da ova koalicija ima 18 od potrebnih 22 zastupnika za većinu u Parlamentu BiH te da se neće miješati u to tko će biti tih 4-5 zastupnika iz RS-a. "Mislim da se mi iz FBiH ne trebamo miješati u to tko će biti dio većine iz RS-a", kazao je Lijanović. Kada je riječ o FBiH, spomenutih pet stranaka ima 61 zastupničko mjesto u 98-eročlanom parlamentu, dakle prilično komotnu većinu, no vrlo tijesno će biti kada je riječ o Domu naroda.

izvor: vecernji.ba