Ljubić i Čović složni oko svih pitanja glede formiranja vlasti u BiH

Dragan Čović
Govoreći o odnosima u dva HDZ-a, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako ne postoji osoba niti problem personalne prirode koji može poremetiti bilo što u sporazumu dva HDZ-a, bez obzira kakve vrste bio i bez obzira kakve ponude njihovi predstavnici dobivali od predstavnika drugih političkih stranaka iz drugih naroda.

"Znači, nema te fotelje u državi koja bi mogla narušiti našu izraženu želju da legitimni predstavnici hrvatskog naroda budu u vlasti na svim razinama u BiH", dodao je Čović.

Također, Čović je napomenuo kako su dva HDZ-a za ono što rade dobila apsolutnu potporu i predsjednika RH Ive Josipovića i premijerke RH Jadranke Kosor.

Po riječima predsjednika HDZ-a 1990 Bože Ljubića, suština sastanka bila je poticanje što bržeg formiranje vlasti, kako na razini države i FBiH, tako i na razini županija, na način da ta vlast bude kompatibilna po vertikali te da može zadovoljiti interese građana, ali uvjet svih uvjeta je da ona treba odražavati izbornu volju i legitimitet konstitutivnih naroda i građana u BiH.

Čović i Ljubić složili su se kako bi željeli da se već idući tjedan, ukoliko dođe do sastanka političkih lidera parlamentarnih stranaka u našoj zemlji, prepozna parlamentarna većina koja će biti u sličnoj formi na razini BiH, Federacije BiH i županija.

Što se tiče formiranja vlasti u HNŽ-u, Ljubić je kazao: "Mi ćemo inzistirati iz principijelnih razloga da svugdje gdje dijelimo vlast s predstavnicima Srba ili Bošnjaka bude zastupljen izborni legitimitet ta dva naroda, jer to tražimo i za sebe."

Koja će većina sadržavati u sebi izborni legitimitet bošnjačkog naroda, mi o tome nećemo odlučivati, ali isto tako nikoga ne namjeravamo isključivati, dodao je Ljubić.

Kazao je kako bi bilo dobro da se na idućem sastanku političkih lidera parlamentarnih stranaka definira pretpostavljena parlamentarna većina koja bi onda mogla ući u projekt izrade jednoga sporazuma u vidu platforme programskog djelovanja.

Fena