Ljubić: Dijalog o Izbornom zakonu i formiranje Vlade FBiH trebaju teći paralelno

Božo Ljubić, Vijeće ministra BiH, izjava, Politika

Gostujući na Face televiziji, Ljubić je rekao da će se ako HDZ BiH, odnosno HNS i SDA ne dođu do rješenja uključiti predstavnici Kvinte (SAD, Njemačka, V. Britanija, Francuska i Italija) i riješiti to pitanje kao što su riješili pitanje oko NATO-a i imenovanja novog Vijeća ministara BiH.

Kao zastupnik u Hrvatskom saboru, te član Odbora za vanjsku politiku i hrvatsko-njemačkog prijateljstva, često sam u prilici razgovarati sa zapadnim diplomatima.

Pitao sam ih zašto ne riješe ovo pitanje formiranja vlasti na državnoj razini. Jedan od njih mi je rekao - pustit ćemo domaće političare još par mjeseci da pokušaju postići dogovor, a ako ne uspiju onda ćemo se uključiti.

I vidjeli ste da se upravo to dogodilo. Kad su se oni uključili, postignut je dogovor, kazao je Ljubić.

Dodao je da će se isto dogoditi i ako se ne postigne hrvatsko-bošnjački dogovor.

Kazao je i da je usvojen Program reformi BiH, a ne ANP, zato što NATO-u sada nije stalo da BiH uđe u članstvo Sjevernoatlanskog saveza.

Onog trenutka kad oni odluče uključiti BiH u NATO, tada će je i uključiti. Pa vidjeli ste da je u Makedoniji bilo dovoljno da na referendum izađe 30 posto birača i da se ta zemlja primi u NATO, kazao je Ljubić.

Upitan zbog čega NATO sada ne želi primiti BiH u članstvo, Ljubić je kazao zato što “BiH nije u NATO-u, ali je NATO u BiH više nego i u jednoj drugoj članici Saveza”.