Ljiljana Lovrić: Hrvati su postigli cilj

HSS-NHI, Ljiljana Lovrić, hss bih, Bakir Hadžiomerović, Ljiljana Lovrić, Hrvati u BIH, HSS-NHI
- Mi smo postigli u konačnici što nam je bio cilj, a to je da smo ukazali da problem postoji, o problemu se vode rasprave, stavili do znanja svima onima koji toga do sada nisu bili svjesni, da su Hrvati rješenje, a ne problem, rekla je Lovrić.
Ponašanje međunarodne zajednice prema političkim predstavnicima Hrvata u BiH ocijenila je sramotnim.

- Međunarodna zajednica u BiH, od kada postoji, nikada nije doživjela veću sramotu i pretrpjela veći poraz. Mislim naravno na one koji krčme unutar BiH, rekla je Lovrić i istaknula kako su institucija OHR-a i njezin visoki predstavnik, kao i pojedina veleposlanstva, svojom krivicom "srozani" do sramne razine.

Lovrić je rekla kako od najavljenog donošenja programa rada Glavnog vijeća HNS-a očekuje program u skladu sa zaključcima i rezolucijom koji su rezultat Hrvatskog narodnog sabora.

- To znači, uspostava i funkcioniranje osam odjela koji će se baviti problemima običnog hrvatskog čovjeka u Bosni i Hercegovini, bez obzira na kojem području države živi i egzistira. Dakle, od pravnih, financijskih, gospodarskih pa do obrazovnih, medijskih, braniteljskih i drugih pitanja, rekla je.

Ponovila je kako Hrvati neće raditi mimo ustava niti rušiti državu BiH.

- Hrvati u BiH se ne služe floskulama o „patriotizmu" rušeći pri tome državu i domovinu, mi je želimo graditi. Tko to ne želi, treba reći otvoreno i odgovornost preuzeti na sebe, izjavila je Lovrić.

Članica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora i predsjednica HSS-a BiH rekla je kako će se Glavno vijeće HNS-a za jednakopravnost Hrvata boriti tako što će se sve aktivnosti vezane za brigu ''o hrvatskom čovjeku u Bosni i Hercegovini raditi maksimalno koordinirano u komunikaciji sa županijskim i općinskim vlastima, kao i s višim razinama vlasti''.

- Ključni uvjet da bi Glavno vijeće ispunilo sva očekivanja jeste princip stručnosti i poznavanja prilika u BiH. Kako neki politički, pa i međunarodni krugovi ne bi morali previše razbijati svoje glavice razmišljajući, dodat ću kako ne trebaju očekivati bilo kakav oblik protuzakonitih i protuustavnih aktivnosti, rekla je.