Lijanović neće u vlast s dva HDZ-a, Jurišić bi ostao

Nakon što je predsjednik SDA Sulejman Tihić, očito u koordinaciji s čelnikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom, iz Mostara poručio da njegova stranka insistira da oba HDZ-a budu u vlasti na svim nivoima, nameće se pitanje kakva je sudbina odnosa ovih dviju stranaka s njihovim dosadašnjim partnerima iz Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB) braće Lijanović i HSP-a Zvonka Jurišića.

Mostarske poruke

Predsjednik NSRzB Mladen Ivanković Lijanović izjavio je jučer za "Avaz" da ne zna hoće li "Tihić ostati s nama ili će ići s njima". Nakon Tihićeve mostarske poruke nije razgovarao s vodstvom SDA i SDP-a.

- Mi nećemo s dva HDZ-a, to je jasna stvar. U pitanju su različite političke platforme. Glasovi su dobiveni na različite načine. Mi nećemo prevariti svoje birače i ići s dva HDZ-a. Mada je mislim da su to HDZ BiH i Božo Ljubić, jer je "devedesetka", također, dobila glasove na drugoj platformi. Dakle, ako u vlasti budu dva HDZ-a, nas tu, vjerovatno, nema - istakao je Ivanković Lijanović, dodajući da će, ipak, doći na sastanak lidera parlamentarnih stranaka 11. siječnja.

Jedni do drugih

Čelnik "pravaša" dr. Zvonko Jurišić podsjeća da je Tihić i ranije isticao kako oba HDZ-a trebaju biti u vlasti te da je cilj posljednjih sastanaka da se naprave intervencije na Platformi SDP-a kako bi ona bila prihvatljiva i za spomenute hrvatske stranke.

- Mi smo potpisali Platformu i ostat ćemo u ovom okviru. Spremni smo biti u vlasti i ako u nju uđu oba HDZ-a. Dakle, da budemo jedni pored drugih. Ali mi nismo pristajali da budemo dio hrvatskog paketa pod krovom Dragana Čvoića - rekao je Jurišić.

Novi krug razgovora

Jurišić smatra da se neke stvari mogu dodati, a neke izbaciti iz Platforme da bi se deblokirala situacija u zemlji. Vjeruje da će sada uslijediti novi krug razgovora stranačkih lidera koji bi trebao definirati izgled buduće vlasti.

dnevni avaz