Lijanović neće u vlast s dva HDZ-a, Jurišić bi ostao

Nakon što je predsjednik SDA Sulejman Tihić, očito u koordinaciji s čelnikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom, iz Mostara poručio da njegova stranka insistira da oba HDZ-a budu u vlasti na svim nivoima, nameće se pitanje kakva je sudbina odnosa ovih dviju stranaka s njihovim dosadašnjim partnerima iz Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB) braće Lijanović i HSP-a Zvonka Jurišića.

Mostarske poruke

Predsjednik NSRzB Mladen Ivanković Lijanović izjavio je jučer za "Avaz" da ne zna hoće li "Tihić ostati s nama ili će ići s njima". Nakon Tihićeve mostarske poruke nije razgovarao s vodstvom SDA i SDP-a.

- Mi nećemo s dva HDZ-a, to je jasna stvar. U pitanju su različite političke platforme. Glasovi su dobiveni na različite načine. Mi nećemo prevariti svoje birače i ići s dva HDZ-a. Mada je mislim da su to HDZ BiH i Božo Ljubić, jer je "devedesetka", također, dobila glasove na drugoj platformi. Dakle, ako u vlasti budu dva HDZ-a, nas tu, vjerovatno, nema - istakao je Ivanković Lijanović, dodajući da će, ipak, doći na sastanak lidera parlamentarnih stranaka 11. siječnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedni do drugih

Čelnik "pravaša" dr. Zvonko Jurišić podsjeća da je Tihić i ranije isticao kako oba HDZ-a trebaju biti u vlasti te da je cilj posljednjih sastanaka da se naprave intervencije na Platformi SDP-a kako bi ona bila prihvatljiva i za spomenute hrvatske stranke.

- Mi smo potpisali Platformu i ostat ćemo u ovom okviru. Spremni smo biti u vlasti i ako u nju uđu oba HDZ-a. Dakle, da budemo jedni pored drugih. Ali mi nismo pristajali da budemo dio hrvatskog paketa pod krovom Dragana Čvoića - rekao je Jurišić.

Novi krug razgovora

Jurišić smatra da se neke stvari mogu dodati, a neke izbaciti iz Platforme da bi se deblokirala situacija u zemlji. Vjeruje da će sada uslijediti novi krug razgovora stranačkih lidera koji bi trebao definirati izgled buduće vlasti.

dnevni avaz