Lijanović drži u karantinu dvije zastupnice iz Srednjebosanske županije!?

Sudbina nove parlamentarne većine u BiH vjerojatno će se prelomiti 10. jsiječnja, ali ne u Sarajevu, na zakazanom sastanku stranačke šestorke, nego u Travniku, na izbornoj skupštini Srednjobosanske županije, na kojoj će se definitivno razriješiti pitanje prevlasti dva stranačka bloka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Iz Skupštine Srednjobosanske županije biraju se tri hrvatska delegata u Dom naroda, od kojih će dva, posve sigurno, biti iz reda HDZ-a. No, izbor trećeg hrvatskog delegata krajnje je neizvjestan a podjednake šanse daju se i kandidatu iz reda SDP-a i (još jednom) kandidatu iz reda HDZ-a. Izbor trećeg hrvatskog kandidata za oba stranačka tabora ima sudbonosan značaj budući da će jednom stranačkom taboru otvoriti a drugom zatvoriti put za formiranje parlamentarne većine u Federaciji BiH. Stranačkoj koaliciji okupljenoj oko SDP-a prijeko je potrebno šest hrvatskih delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, a šestog delegata SDP će dobiti ili pak izgubitu upravo u Travniku, 10. jsiječnja.

LIJANOVIĆI NA ISPITU

Stjecajem okolnosti, izbor ključnog hrvatskog delegata ponovo će ovisiti od glasova dva zastupnika iz reda Lijanovićeve stranke Radom za boljitak, pa u SDP-u s pravom strahuju od ponavljanja „zeničke epizode". Naime, desetak dana ranije u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona upravo su Lijanovićevi zastupnici tajnim glasanjem izabrali hrvatskog delegata, ali ne iz reda koalicijskog SDP-a, kako se očekivalo, nego iz reda rivalskog tabora, čime su ozbiljno umanjili šanse SDP-ovog bloka da se domogne minimalne kvote od šest hrvatskih delegata u Domu naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U političkim kuloarima kruže glasine da je Lijanovićev anonimni zastupnik masno naplatio glasanje za rivalskog kandidata, a „upućeni" tvrde da je odlučujući glas plaćen 100.000 eura! Cijena odlučujućeg glasa u Travniku neuporedivo je veća: spominje se basnoslovni izos od 500.000 eura!

Uspije li se izboriti za šestog hrvatskog delegata u Domu naroda, koalicijski blok okupljen oko SDP-a (SDA, HSP, Radom za boljitak) pokrenut će hitnu proceduru izbora nove izvršne vlasti, uprkos upozorenjima s raznih strana u kojima se izražavaju ozbiljne rezerve prema vlasti koja bi se uspostavila bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda. U europskim diplomatskim krugovima vlada uvjerenje da bi SDP-ova vlast bez sudjelovanja dva HDZ-a bila nestabilna i neučinkovita, a nerijetko se čuje i upozorenje da bi takva vlast naišla na bojkot znatnog broja europskih država, među ostalim i Hrvatske.

UPOZORENJA HRVATSKOG VRHA

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović šokiran je ponašanjem rukovodstva „sestrinskog" SDP-a u BiH, koji odbija bilo kakvu suradnju s dva HDZ-a kao legitimnim predstavnicima hrvatskog naroda u BiH, a pritom koalira s HSP-om, koji se u hrvatskoj javnosti percipira kao krajnje desna, nacionalistička stranka, pri tome krajnje mršavog izbornog legitimiteta. Sam čelnik HSP-a BiH Zvonko Jurišić jedva se izborio za jedan mandat u Parlamentu BiH: dobio je tek nešto više od 7.000 glasova, tri puta manje od potrebnog broja, pa je na koncu u Parlament BiH ušao s kompenzacione liste!

Politički establišment susjedne Hrvatske, bez obzira na stranački background, od Zorana Milanovića, preko Vesne Pusić i Jadranske Kosor, do Ive Josipovića, strahuje da bi SDP-ovo nasilno prekrajanje izborne volje ozbiljno uzdrmalo s mukom izgrađeno međunacionalno povjerenje Bošnjaka i Hrvata. Državni i politički vrh Hrvatske protivi se prekrajanju unutrarnjih granica u BiH, ali se jednako tako protivi i pokušajima majorizacije Hrvata u BiH i njihovom političkom marginaliziranju.

Premda slična upozorenja stižu sa svih strana, čelnici SDP-a, opijeni izbornim uspjehom, bezglavo srljaju u opasnu političku avanturu. Umjesto da s relevantnim strankama pokušaju formirati piramidu parlamentarne većine od državnog vrha do kantona, SDP se fokusirao na zaposjedanje izbornog plijena u dijelu Federacije BiH s bošnjačkom većinom. Izborna parola „država za čovjeka" preinačena je u karikaturalnu parolu „dio Federacije BiH za čovjeka".

Posve je naime jasno da parlamentarnu većinu na državnoj razini SDP ne može formirati bez sudjelovanja dva HDZ-a. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog činjenice da će dva HDZ-a imati potpunu kontrolu u hrvatskom klubu Doma naroda Parlamenta BiH, što praktično znači da ni jedan zakon ne može biti usvojen bez pristanka delegata dva HDZ-a.

Koalicija bez sudjelovanja dva HD-a neće imati ni prostu većinu potrebnu za usvajanje zakona, a pogotovo neće imati dvotrećinsku većinu koja će biti neophodna za usvajanje ustavnih korekcija - makar onih koje proističu iz presude Europskog suda za ljudska prava u poznatom slučaju „Sejdić-Finci".

DVA KRNJA BLOKA

Ali, kao što SDP ne može na državnoj razini formirati vlast bez dva HDZ-a, tako ni stranačka šestorka (SNSD, SDS, dva HDZ-a, SBB i SBiH) ne može formirati parlamentarnu većinu bez SDP-a i SDA, ako ni zbog čega drugog onda zbog činjenice da SDP i SDA kontroliraju većinu bošnjačkih delegata u Domu naroda Parlamenta BiH. Osim toga, lider Stranke za BiH Haris Silajdžić izričito je odbio ponudu za sudjelovanje u novoj parlamentarnoj većini, tako da bi „bošnjački faktor" bio sveden na samo četiri zastupnika iz reda Radončićevog Saveza za bolju budućnost BiH.

Potpuno je dakle jasno da se parlamentarna većina ne može formirati bez sudjelovanja velike šestorke: SNSD-a i SDS-a, dva HDZ-a te SDP-a i SDA, dakle stranaka kojima su tri konstitutivna naroda na minulim izborima dala najveće povjerenje.

LIJANOVIĆI ODVELI ZASTUPNICE U KARANTIN

Iz Skupštine Srednjobosanske županije biraju se tri hrvatska delegata u Dom naroda Parlamenta BiH. HDZ ima sedam zastupnika, HDZ 1990 dva, Radom za boljitak također dva, te po jedan NHI i SDP. Sve su oči uprte u dvije zastupnice iz stranke Radom za boljitak - Karolinu Pavlović i Blaženku Lukić -zbog poznate „zeničke epizode" od prije desetak dana kada su zastupnici iz stranke Radom za boljitak, suprotno dogovoru, glasali za delegata HDZ-a.

Stranačko rukovodstvo Radom za boljitak poduzelo je maksimalne mjere sigurnosti kako se slična epizoda ne bi ponovila i u Travniku. Kako smo doznali, Mladen Ivanković Lijanović posljednjih se dana ne odvaja od zastupnica Karoline Pavlović i Blaženke Lukić: osobno ih je dovezao prije neki dan na sjednicu Skupštine SBŽ a potom odvezao u nepoznatom smjeru. Navodno, Lijanovići su dvjema zastupnicima osigurali karantin negdje u Hrvatskoj, koji će potrajati do 10. siječnja, do sjednice Skupštine SBŽ.

Ljubićev HDZ na ispitu jedinstva

TKO ĆE SE UPECATI NA SDP-OVE UDICE

U vrhu SDP-a još uvijek vjeruju da bi mogli razbiti hrvatski nacionalni blok dva HDZ-a, i privoljeti na suradnju HDZ 1990 Bože Ljubića, koji bi donekle nadomjestio oskudan hrvatski legitimitet SDP-ovom stranačkom bloku. U tom pokušaju, SDP zabacuje i pojedinačne udice namijenjene krupnijim ribama Ljubićevog HDZ-a, poput Martina Raguža naprimjer, koji bi za prelazak u rivalski tabor mogao birati fotelju u izvršnoj vlasti. Osim, naravno, fotelje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministra vanjskih poslova, koje SDP čuva za svog lidera Lagumdžiju. Vrijeme pred nama otkrit će stvarnu snagu jedinstva stranačkih redova HDZ-a 1990 i čvrstinu njihovog saveza s Čovićevim HDZ-om.


Piše: Asim Metiljević, Slobodna Bosna