Lideri spremni prihvatiti asimetričan izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine

...diskriminacija nacionalnih manjina i izbor legitimnih predstavnika naroda u Domove naroda i Predsjedništvo BiH, saznaje Dnevnik.ba od izvora bliskog hrvatskim pregovaračima.

-Iskazana je spremnost da se prihvati asimetrično rješenje u izboru članova Predsjedništva BiH, na način da se srpski član Predsjedništva BiH bira neposredno iz Republike Srpske, a bošnjački i hrvatski posredno, u Parlamentu F BiH, izjavio je sugovornik Dnevnik.ba

Za izbor hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva, prema modelima koji su sinoć razmatrani bila bi potrebna većina u Zastupničkom domu, te dvotrećinska potvrda u hrvatskom, odnosno bošnjačkom klubu Doma naroda Federalnog parlamenta.

Prema postojećim rješenjima hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH biraju birači u F BiH, koja je jedna izborna jedinica. Kako su Bošnjaci ri do četiri puta brojniji od Hrvata, već drugi mandat za redom, oni biraju i hrvatskog člana Predsjedništva BiH .

Prema riječima predsjednika HDZ 1990. Bože Ljubića razlika između pozicije nacionalnih manjina i Hrvata u BiH je u tome što se pripadnici nacionalnih manjina ne mogu kandidirati za člana Predsjednitva BiH, dok se Hrvati mogu kandidirati, ali ne mogu biti izabrani

Na sinoćnjem sastanaku šestorice stranačkih lidera nije određen datum nastavka pregovora, niti tko će biti domaćin sljedećeg sastanka.