Lasić: Lagumdžiji je rečeno da iisto uradi i na razini BiH, ako to može isvesti u roku od 15 dana

... čovjek koji je ovih dana gurnut u blato zbog proizvodnje afere režirane u Sarajevu, konkretno u centrali SDP-a.

Izjavio je to u intervjuu za "Glas Srpske" profesor Filozofskog fakulteta u Mostaru Mile Lasić ističući da je Josipović zato bio primoran da prvi put kaže neke grube riječi na račun predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije.

- Kako komentirate poruke članova Predsjedništva BiH s predsjednicima Srbije i Turske u Karađorđevu?

U toj konstelaciji nedostajao je još samo predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, čovjek koji je ovih dana gurnut u blato putem proizvodnje afere režirane u centrali SDP-a. I to toliko da je jedan pristojni Josipović morao uzvratiti i prvi put kazati neke grube riječi na račun predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije. To je razumljivo, jer je više dosta nediplomatskog i nepolitičkog Lagumdžijinog prozivanja. Što se samog sastanka tiče, vrlo je korisno što je do toga došlo jer, objektivno rečeno, treba ići tim putem, putem angažiranja i prijatelja iz okruženja koji mogu nešto kazati našim političarima. Mogu se stvari pomaknuti naprijed.

- Ocijenite, poslije načina formiranja vlasti u FBiH, politiku SDP-a?

To je politika jednosmjerne ulice i samo je pitanje dana kada će se sudariti s zidom. Tada se nema gdje okrenuti nego se mora voziti u rikverc. Lagumdžija je dobio zeleno svjetlo koje je artikulirano preko SIP-a i kroz usta visokog predstavnika, ali svatko zna, i to sam čuo u razgovoru s nekim veleposlanicima zemalja PIC-a, da je riječ o jednoj velikoj grešci. To svi znaju, ali da se zaokrene i postigne druga politika, trebat će vremena i nisam siguran da je to moguće postići s Lagumdžijom.

- Znači li to da nije moguće da se ponovi slična greška prilikom formiranja vlasti na razini BiH?

To se ne može ponoviti, na prvom mjestu zbog rezolutnog otpora koji je došao iz RS. Prema mojim informacijama, Lagumdžiji je rečeno da na razini BiH napravi to isto ako to može postići u idućih 15 dana. Pokušao je to pričom o održavanju "Daytona dva", što je propalo. Dakle, na razini BiH nije moguće napraviti majorizaciju i nezakonito formiranje vlasti.

- Kako vidite rješenje hrvatskog pitanja u BiH?

Oni koji to promišljaju ozbiljnije znaju da je nemoguće u ovom momentu doći do novih teritorijalizacija. Ali realno je i moguće da se za početak u FBiH, a onda i u cijeloj BiH putem drugačije zakonske regulative uredi mogućnost zaštite za sve, pa tako i za Hrvate. Treba raditi na institucionalnoj ravnopravnosti i onemogućiti preglasavanje manjina, ma koje one bile.

- Prokomentirajte Rezoluciju koju je usvojio Hrvatski narodni sabor u Mostaru?

Rezolucija je odgovor na sve ono što su platformaši uradili ilegalnim formiranjem vlasti na razini FBiH. To je u suštini jedan umjeren odgovor. To je legalan prosvjed i oblik otpora onome što inače zovem "puzajućim državnim udarom" u izvođenju SDP-a, SDA i dvije minorne hrvatske stranke, kazao je Lasić na kraju intervjua za "Glas Srpske".

dnevnik.ba