Lajčak, novi prokurator na Kosovu?

Lajčak, novi prokurator na Kosovu?

Dok se zemlje članice Europske unije potpuno ne slože oko dvije pozicije (izaslanika EU-a i šefa Međunarodnog civilnog ureda) i dok ne bude imenovan novi EUSR i novi šef Ureda, Miroslav Lajčak, Upravni direktor EU-a za Balkan, imat će ulogu specijalnog izaslanika EU-a za Kosovo", prenosi list saznanja iz Bruxellesa.

Rješenje da Lajčak obavlja ovu funkciju smatra se pobjedom nekoliko zemalja EU koje se protive nezavisnosti Kosova.

List piše da je sada, kada je Kosovo, intervencijom američkog ambasadora Christopher Dell, izabralo predsjednika i u najmanju ruku, privremeno izašlo iz institucionalne krize, red na EU da razjasni svoju poziciju na Kosovu, na osnovu restrukturisanja koji zahtijeva Lisabonski sporazum.

Ali, na Kosovu, kao i u Bosni i Hercegovini, spajanja ovih pozicija je malo komplicirano, jer specijalni predstavnici imaju i druga ovlaštenja s većim odgovornostima, koje odgovaraju ne-evropskim faktorima, navodi list.

Na Kosovu je Peter Feiht istovremeno i Međunarodni civilni predstavnik (ICR), ali i Specijalni predstavnik EU-a.

U svojstvu ICR-a, on nadgleda provođenje plana Martija Ahtisarija o nezavisnosti Kosova.

U Bosni i Hercegovini, Valentin Inzko je istovremeno EUSR i Visoki međunarodni predstavnik, koji na osnovu Daytonskog sporazuma, ima izvršnu moć koje su do sada u BiH korišćene više od 900 puta, uključujuci i smjenjivanje političara i nametanje zakona. 

Fena