Lajčak: Moguć pozitivan rezultat sastanka sa Dodikom i Čovićem

Lajčak: Moguć pozitivan rezultat sastanka sa Dodikom i Čovićem

Ministar inozemnih poslova Slovačke i predsjedavajući OEBS-a Miroslav Lajčak ocijenio je da bi se mogao viditi pozitivan rezultat za BiH nakon njegovog nedavnog susreta sa liderima SNSD-a Miloradom Dodikom i HDZ-a Draganom Čovićem.

"Svaki mi je dao svoje viđenje. Ja sam ih ohrabrivao da koriste priliku za približavanje BiH prema EU i formiranju Savjeta ministara. Siguran sam da bi to doprinijelo unutarnjem konsenzusu", rekao je Lajčak.

Navodeći kako nije optimist, on je izrazio uvjerenje da ima prostora za pronalazak formule za domaće aktere.

"Neću prognozirati, ali tražimo rješenje u kojem nema gubitnika, ali da je pobjednik BiH", rekao je Lajčak za N1.

On je istakao da je iznenađen reagiranjima dijela javnosti u BiH na njegov sastanak sa Dodikom i Čovićem u Bratislavi.

"Kao bivši visoki predstavnik u stalnom sam kontaktu sa čelnicima u regiji. Ako je itko htio da me pita zašto smo se sastali, svi imaju moj broj telefona", rekao je Lajčak i dodao da se neće nikome izvinjavati za sastanak u Bratislavi.

Lajčak je istakao da je spreman razgovarati i sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem.

"Tko god želi da se vidi sa mnom, ja to prihvaćam. Ja sam konkretan koliko želim biti. Želim pomoći formiranju institucija BiH i ne radim ni protiv koga u BiH. Sve ove insinuacije ili paranoidne ideje nemaju veze sa stvarnošću", poručio je Lajčak.

On je dodao da sa Dodikom i Čovićem nije bilo razgovora o mogućnosti da se SDA stavi po strani prilikom formiranja vlasti.

"To je apsolutna zabluda, nismo pričali o takvim stvarima. Ja nikada u to ne bih ulazio, to je odgovornost političkih predstavnika. Ja ne igram taj tip igara, želim biti jasan", rekao je bivši visoki predstavnik u BiH.