Lagumdžijini jahači apokalipse

Zlatko Lagumdžija, Slavo Kukić, Željko Komšić

Iako je svima jasno da on tu potporu neće dobiti, i to su više puta jasno i glasno izjavili svi relevantni čimbenici iz manjeg BIH entiteta, „platformaši" nastavljaju sa opstrukcijama, i kako sada stvari stoje niko normalan ne vjeruje da će Kukić biti izabran na  funkciju predsjedavajućeg. Slavo Kukić, osim što nema potporu stranaka iz hrvatskog i srpskog bloka, nema ni nikakav program za funkciju na koji su ga predložili. Njjihov i njegov program propali su svuda na svijetu osim možda u Kubi i Kambodži kada su vladali crveni Kmeri.

Plan Zlatka Lagumdžije po kojem će u narednim godinama iz BiH istjerati Hrvate, a oni koji ostanu bit će manjina bez ikakvih prava počeo je sa Željkom Komšićem koji je glasovima Bošnjaka došao na funkciju hrvatskog člana predsjedništva. Željko Komšić se može izjašnjavati kako hoće i osjećati kako hoće, ali on nema nikakav legitimitet da bude predstavnik Hrvata u predsjedništvu BiH. Osim toga sam se izjašnjavao i još se izjašnjava kao bosanac i agnostik, i kao takav on ne predstavlja nikoga osim svog stranačkog šefa.

Komšić je samo jedna od figura kojim upravlja Lagumdžija na isti način kako je nekada Milošević upravljao Sejdom Bajramovićem. Da su Hrvati izabrali svog člana predsjedništva, teško bi platformaši mogli predložiti Kukića za mandatara, i znao je dobro Lagumdžija što radi. Ostaje nejasno kako jedan takav lukav političar nije u obzir uzeo da se bivša država raspala zbog istih stvari koje on sada radi u sadašnjoj. Lider „zelene transfezale" teško bi u svojim naumima uspio bez ostalih jahača apokalipse koji su mu se priklonili nakon izbora.

Puno je toga rečeno i napisano o širokobriješkim mesarima braći Lijanovići kojima svaka vlast odgovora i koji u svakoj vlasti participiraju. Utaje poreza, kupovina glasova, brazilsko meso, poticaji samo su neke stavke za koje bi u svakoj normalnoj državi kazneno odgovaralo. U svakoj normalnoj da, ali u Lagumdžijinoj državi za čovjeka očito ne. Umjesto pred sud Lagumdžija je Lijanoviće smjestio u udobne fotelje iz kojih će i dalje nastaviti sa svojim rabotama. Akcija Beneton se nastavlja, nove epizode slijede , akteri ostaju isti.

Slijedeći jahači apokalipse stižu iz HSP-a BiH. Svi pravi „pravaši" se danas stide te stranke koja je postala još jedna u nizu igračaka u rukama lidera države za čovjeka. Danas se vjerojatno osnivač pravaša i otac domovine vrti u grobu zbog onih koji se sada kite imenom njegovim. To nimalo ne smeta današnjoj vrhuški HSP-a BiH koja je samo par mjeseci uspjela sa desne trake skrenuti ekstremno lijevo i tako pljunuti u lice svima onima koji se tijekom godinama zalagali za pravaške ideje. Ukoliko na Vikipediji potražite HSP BiH saznat ćete da je to stranka zastupa ideologiju Ante Starčevića, te da je to samostalna demokratska stranka, demokršćanskog, narodnog usmjerenja, desnog centra i izrazito konzervativnog političkog programa. Saznat ćete također da se zalaže za promjenu Daytonskog sporazuma i podjelu BiH na autonomne regije.

Tako je to na Vikipediji, a u stvarnosti je to potpuno drugačije. Ukoliko od njih lider države za čovjeka zatraži (a hoće sigurno) demokršćani i konzervativci će bez imalo dvojbe podržati gay paradu u bilo kojem gradu države za čovjeka. Kada su mogli ući u koaliciju sa SDP BiH zbog nekoliko fotelja u Sarajevu, sve ostalo će puno lakše odraditi. O izdaji i prevari ne vrijedi više ni pisati, vrijeme će pokazati koliko će jahači još biti u Lagumdžijnom sedlu. Prvi dio filma Jahači apokalipse završio je nelegalnim izborom vlasti u Federaciji BiH. Slijedi nastavak sa Slavom Kukićem u glavnoj ulozi. Kukić se  može izjašnjavati kako hoće kao i njegov (ne) stranački drug Željko Komšić, ali ne može predstavljati koga hoće. On je samo jedna od figura u nizu na šahovskoj tabli  Zlatka Lagumdžije sa kojom će pokušati matirati Hrvate u BiH. Ishod ćemo saznati za nekoliko dana.