"Lagumdžijina politika": Ako ja nisam ministar, nema države

„Izjave potpredsjednika SDP-a da „nama ne treba Vijeće ministara kakvo je bilo u posljednjih osam godina po cijenu da ovo sadašnje ostane da radi u tehničkom mandatu još tri godine", predstavljaju kontinuitet Lagumdžijine politike - ako ja nisam ministar, nema države, koju je najavio na sjednici Glavnog odbora SDP-a još u januaru ove godine, navodi se u saopćenju SDUBiH.

Dodaje se da je očigledno da je priča o platformi i na državnom nivou puka frazeologija i da se koplja žestoko lome oko fotelja u Vijeću ministara, „gdje se naši politički lideri ne libe da zarad ostvarivanja svojih političkih ciljeva žrtvuju i državu BiH, zadržavajući svoje sfere utjecaja vlasti na entitetima".

„U ovoj borbi za pozicije između izbornih dobitnika u kojoj ništa nije sveto, niti moral, niti poštenje, niti obraz, niti ideologija, niti principi, niti „platforma", najveći gubitnici su građani, koji su postali taoci njihovih bolesnih ambicija i inata", navodi se u saopćenju.

Ističe se da niko nema pravo da zarad ostvarenja vlastitih političkih ambicija ugrožava njene temelje i da se unaprijed odriče borbe za prosperitet države BiH kao što to u navedenim izjavama radi
SDPBiH.

„Nedostatak mudrosti i hrabrosti djela dužnosnika SDP-a ohrabruje neprijatelje BiH da nastave da rade na disoluciji zemlje, što patriote BiH ostavlja krajnje razočaranima. Iz tog razloga, SDPBiH ne smije zbog nekih sitnih ličnih interesa, nerealnih ambicija, zajedljivosti i sujeta ugroziti opstanak države BiH, niti smije i jednog momenta ustuknuti pred onim snagama koje govore da je država BiH prolazna, a Republika Srpska trajna kategorija", smatra SDU.

Stoga rukovodstvo SDUBiH predlaže rukovodstvu SDP-a BiH da umjesto njihovog prijedloga da aktualno Vijeće ministara radi u tehničkom mandatu i sljedeće tri godine, donesu odluku i zatraže podršku javnosti, NVO sektora, političkih stranaka i međunarodnih faktora s Piterom Sorenssenom na čelu kako bi se u što kraćem roku raspisali prijevremeni izbori u BiH.

(Dnevnik.ba)