Lagumdžija vjeruje da će vlast biti formirana do kraja veljače

Lagumdžija je za BN televiziju rekao da je SDP otvoren za čist, jasan i iskren dogovor.

"Ali, ako će institucije BiH biti mjesto na kojem ćemo samo da se tučemo i varamo - bolje bez nas. Mi hoćemo da budemo oporba onome ko pravi takve institucije BiH. Ali, ako bilo ko želi, uključujući i SNSD, da pravimo zajedno drugačiju BiH - sa ekonomskog, socijalnog, pravnog aspekta, BiH koja ima dva entiteta i tri jednakopravna naroda na cijeloj teritoriji BiH i sve građane ravnopravne, tu smo", rekao je Lagumdžija.

Odgovarajući na pitanje zašto u svemu nema mjesta za HDZ, kao i da li se time ignorira legitimna volja hrvatskog naroda, Lagimdžija je rekao da je SDP prije svega usaglasio platformu sa SDA, HSP i Narodnom strankom "Radom za boljitak", a koja se tiče ekonomskih i socijalnih pitanja, te pitanja borbe protiv kriminala i korupcije.

"Ono na čemu mi inzistiramo i što smo predlagali jeste da se konstituira Dom naroda. Ako je hrvatski narod najmalobrojniji u BiH, možemo sa svim strankama koje predstavljaju Hrvate, u ovoj fazi razvoja naše zemlje kada ustavne reforme treba da odgovore i na to pitanje ravnopravnosti Hrvata, da uključimo sve hrvatske stranke, ali samo na zajedničkom programu", rekao je Lagumdžija.

On je napomenuo da je SDP pozvao i druge hrvatske stranke, HDZ i HDZ 1990, da se izjasne o programu.

Lagumdžija je ponovio da je SDP spreman da bude i oporba "gdje god su drugi u stanju da naprave koaliciju bez SDP-a".

On je dodao da SDP ne želi biti dio vlasti koja bi bila kao prethodna, navodeći da je vlast na nivou Vijeća ministara BiH u tom četvorogodišnjem periodu bila neefikasna.
(SRNA)