Lagumdžija vidi rješenje u novim izborima na proljeće 2013.

Takvu mogućnost najavio je čelnik socijaldemokrata Zlatko Lagumdžija nakon sjednice stranačkog Predsjedništva, a prije nego je o tome jučer raspravljao Glavni odbor SDP-a. -Ako ovo ne ide, dajte da napravimo u Federaciji BiH početkom ove godine prijevremene izbore i da dobijemo vlast koja će funkcionirati.

SDP nije stranka koja pod svaku cijenu hoće biti u vlasti. Mi hoćemo biti u toj mjeri u kojoj možemo nešto uraditi na svakoj razini - kazao je Lagumdžija. Prijevremeni izbori svakako su jedan od načina da se odblokira proces rekonstrukcije vlasti u Federaciji.

Problem je što do sada nisu organizirani prijevremeni izbori za samo jednu razinu vlasti (izuzev općinskih izbora) pa je neizvjesno kakvi bi se tehnički problemi tu mogli pojaviti. Zbog načina izbora Doma naroda Parlamenta FBiH prijevremeni izbori bi se morali raspisati i za svih 10 županijskih skupština, a ne samo za Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

U proračunima niti na jednoj razini ne postoje osigurana sredstva za organizaciju prijevremenih izbora, a možda i najveći problem je zakonska nedorečenost kada je u pitanju organiziranje i provedba prijevremenih izbora, što može proizvesti značajne pravne probleme.

Drugo rješenje kojim bi se mogla odblokirati rekonstrukcija vlasti u Federaciji BiH je ostavka premijera Nermina Nikšića. Toj opciji su vrlo bliske hrvatske stranke u parlamentarnoj većini na federalnoj razini, jer bi to otvorilo prostor imenovanju nove vlade.

No, konačnu riječ tu opet ima predsjednik Federacije jer mora potvrditi mandatara za sastav nove vlade. Zbog toga, ali i nekih nedorečenosti u obavljanju izvršne vlasti u prijelaznom razdoblju do imenovanja nove vlade, SDP nije sklon ovakvom rješenju. U ovoj stranci su proteklih mjeseci i tjedana tvrdili kako bi Nikšićeva ostavka mogla dodatno zakomplicirati situaciju

Sada kada su druge opcije poprilično iscrpljene moguće je da Socijaldemokratska partija i popusti u svom stavu. Situacija će biti jasnija nakon najavljenih razgovora lidera stranaka parlamentarne većine u Federaciji - Zlatka Lagumdžije, Dragana Čovića, Bože Ljubića i Fahrudina Radončića. Bez promjene Budimirova stava, prijevremenih izbora ili ostavke premijera Nikšića, realnom postaje i opcija po kojoj bi se dva HDZ-a povukla u oporbu, čime bi i Parlament Federacije Bosne i Hercegovine došao u pat-poziciju.

Izvor: Vecernji.ba