Lagumdžija: U BiH je na sceni sukob dva sustava vrijednosti

Lagumdžija: U BiH je na sceni sukob dva sustava vrijednosti
On je izjavio da BiH jeste država tri konstitutivna naroda i ostalih, ali istovremeno i svih njenih građana i da je "konstituiranje Vlade Federacije BiH prvi korak u procesu izjednačavanja prava svih građana i naroda BiH na njenoj cijeloj teritoriji".

Lagumdžija se drugog dana posjete SAD u odvojenim susretima sastao sa šefovima misija SAD i Turske u UN Susan Rice i Ertugrulom Apakanom, kao i ambasadorom SAD u UN Rosemary di Carlo.

Lider SDP-a BiH upoznao je domaćine o dešavanjima u postizbornom periodu, od objavljivanja rezultata, do trenutka kada su HDZ BiH i HDZ 1990 odbili ponudu međunarodne zajednice da postanu dio parlamentarne većine.

Lagumdžija je naglasio da su problemi koje je nova Vlada FBiH naslijedila od prethodne vlasti izuzetno ozbiljni, ali je umjereno optimističan s obzirom na činjenicu da ova institucija ima jasan program i definirane prioritete kroz Platformu na osnovu koje je dogovorena većina u FBiH.

On je istakao da je SDP BiH spreman da formira vlast na nivou BiH koja će raditi u ime i za račun običnih ljudi koji su u ovoj stanci na proteklim izborima poklonili povjerenje.

Lagumdžija je ponovio da nova vlast u BiH, između ostalog, mora provesti ustavne reforme koje će morati institucionalizirati mogućnost države da osigura svoje jedinstvo i sama ispuni kriterijume za NATO i EU članstvo.

Srna