Lagumdžija: SDP-u pripada pozicija predsjedatelja Vijeća ministara BiH

...na temelju rezultata izbora iz listopada 2010. godine, no nastavit će inzistirati da joj pripadne pozicija predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

"SDP kao pobjednička stranka želi poziciju predsjedatelja Vijeća ministara BiH, a stvar je kompromisa koje će on nacionalnosti biti", kazao je Lagumdžija gostujući u središnjem dnevniku TV Federacije BiH (FTV).

Izravno je potvrdio kako je spreman da umjesto njega netko drugi iz SDP-a bude kandidat za bosanskohercegovačkog premijera spomenuvši pritom imena sadašnjega člana Predsjedništva BiH Željka Komšića te potpredsjednika SDP-a Damira Hadžića, sadašnjeg načelnika sarajevske općine Novi Grad.

"Zašto novi predsjedatelj Vijeća ministara ne bi mogao biti Komšić kao Hrvat ili Hadžić kao kandidat iz reda ostalih", pitao je Lagumdžija podsjetivši da je u slučaju Komšića riječ o osobi za koju je glasovalo gotovo 300.000 birača.

Na poziciji predsjedatelja Vijeća ministara BiH zasad uporno inzistira i HDZ BiH, za što ta stranka ima i potporu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji zauzvrat traži da Srbima pripadne pozicija ministra vanjskih poslova BiH. Lagumdžija, međutim, inzistira na činjenici da je SDP stranka za koju je glasovalo najviše birača u BiH te stoga ima i pravo ponuditi kandidata za premijera.

Komentirajući izjave i stajališta koja su o stanju u BiH nakon izbora dali hrvatski predsjednik Ivo Josipović i predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor, Lagumdžija je kazao kako mu je jasno da Kosor, koja je ujedno i predsjednica HDZ-a, svoju potporu daje HDZ-u u BiH "kao što je to prije nje radio i Sanader".

Josipovićeva stajališta mu se pak čine nejasnima kada hrvatski predsjednik "problematizira legitmitet SDP-a BiH".

"Zamislite kada bih ja problematizirao što je gospodin Josipović dobio znatno manje glasova u BiH nego što je dobio SDP BiH ili naš član predsjedništva. To ne bi bilo u redu. Jednako kao što nije u redu, i on (Josipović) to dobro zna, da... problematizira legitimitet i legalitet SDP-a i svakoga tko je ispred SDP-a izabran bilo gdje, uključujući i one ljude koji su predstavnici hrvatskog naroda", rekao je predsjednik SDP-a BiH.

Lagumdžija je ipak dodao kako je veoma važno i pozitivno to što zajednička izjava predsjednika Josipovića i premijerke Kosor o stanju u BiH objavljena prošlog tjedna spominje "predstavnike konstitutivnih naroda i građana".

"To je pozitivna evolucija", kazao je Lagumdžija ustvrdivši kako SDP BiH uz narod zastupa i građane te upravo stoga i ima legitmitet sudjelovanja u vlasti s glasovima takvih birača.