Lagumdžija prihvatio mjesto premijera FBiH, HDZ-u mjesto predsjedatelja VM?

Lider SDP BiH Zlatko Lagumdžija odustao je od mjesta predsjedatelja Vijeća ministara BiH i prihvatio je mjesto novog premijera Federacije BiH! Do ovog obrata došlo je poslije njegovog razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Pored toga, Merkelova je uspjela uvjeriti Lagumdžiju da mjesto predsedajućeg Vijeća ministara prepusti Hrvatu iz Čovićevog HDZ-a, ali i da SNSD dobije Ministarstvo vanjskih poslova! Diplomata iz jedne od zemalja EU u Sarajevu objašnjava za Press RS da bi prema njegovim saznanjima taj dogovor trebao biti finaliziran u narednih nekoliko dana i to nakon što se u Berlinu održi još jedan krug razgovora njemačkih dužnosnika s ključnim domaćim političkim liderima.

Izlazna strategija

Izvor Pressa RS kaže da je Lagumdžija shvatio da na razini BiH ne može dobiti ono što za sebe traži, a to su pozicije predsedajućeg Vijeća ministara ili ministra vanjskih poslova.

- Zato Lagumdžiji preuzimanje ključne pozicije na razini FBiH predstavlja neku vrstu izlazne strategije. On ne želi biti marginaliziran, a interesuje ga i funkcija s koje se može doći do novca. To pozicija federalnog premijera svakako omogućava - kaže sugovornik Pressa RS.

On podsjeća i na neke ranije izjave Zlatka Lagumdžije kada je poručivao da SDP ne mora po svaku cijenu biti dio vlasti na zajedničkoj razini, ali da će sigurno predvoditi vladajuću koaliciju u FBiH.

- Polako se ispostavlja da njega isključivo i interesira vlast u FBiH, a da je blokiranje zajedničkih institucija bio samo dio njegove taktike. Naime, Lagumdžija zna da se koncept stvaranja unitarne BiH ne može praviti od vrha, već od nešto niže razine, što znači da je prvo potrebno unitarizirati FBiH i riješiti se hrvatskog problema. Zato bi SDP mogao čak i potpuno odustati od učešća u vlasti na zajedničkoj razini, samo kako bi objeručke, zajedno sa svojim partnerima, SDA, HSP-om i NSRzB prigrabio vlast u FBiH - kaže izvor Pressa.

U glavni njemački grad prvo je otputovala delegacija SDA koju su predvodili Sulejman Tihić i Bakir Izetbegović. Oni su se susreli sa savjetnikom njemačke kancelarke za vanjske poslove, a danas bi to isto trebala uraditi i izaslanstvo HDZ-a BiH predvođena Draganom Čovićem.

Udar na Hrvate

Prema još nepotvrđenim informacijama, do kraja mjeseca put Berlina krenut će i izaslanstva SDP-a i SNSD-a, a nakon toga proces formiranja vlasti bi donekle trebao biti odblokiran. Jedan krug razgovora u Berlinu održan je i tijekom prosinca i tada su sa Merkelovom razgovarali predstavnici SDA, HDZ-a BiH i SDP-a.

Iz SDP-a nisu želeli potvrditi, ali ni demantirati da je Lagumdžija glavni kandidat za federalnog premijera. Glasnogovornik stranke Damir Mašić kaže da će krajem mjeseca izaslanstvo stranke otputovati u Njemačku, ali ne želi otkrivati više detalja. Ipak, on tvrdi da je trenutno najozbiljniji kandidat za federalnog premijera Nermin Nikšić.

- Stranačka tijela još nisu donijela nikakvu odluku u vezi raspodjele bilo kakvih pozicija, pa tako ni one za federalnog premijera. O tome nije bilo razgovora ni s ostalim strankama koje su potpisale platformu, jer je za sve to još rano. Treba sačekati formiranje Doma naroda Parlamenta FBiH i da se stvore svi drugi uvjeti - kaže Mašić.

S druge strane, u HDZ-u BiH smatraju da SDP očigledno namjerava u FBiH formirati vlast, potpuno ignorirajući političku volju jednog naroda u tom entitetu.

- SDP čini sve da iz vlasti izbaci stranke koje imaju 90 posto hrvatskih glasova, pa onda puštaju različite priče u javnost, a SDA, HSP i NSRzB izmjenjuju se u ulozi njihovog potrčkala. SDP ima namjeru u FBiH sprovesti jedan izuzetno opasan projekat koji podrazumijeva formiranje vlasti s HSP-om, koji nije legitiman predstavnik Hrvata i NSRzB, koja se tako i ne predstavlja. Ali, vidjet ćemo, još nije sve gotovo - kaže glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota.

Vasić: SDP želi preuzeti energetiku!

Izvršni tajnik SNSD-a Rajko Vasić tvrdi da je imenovanje Lagumdžije za federalnog premijera vrlo realna opcija i da postoji mogućnost da je on, od samog početka, jurio upravo to mjesto.

- U FBiH postoji energetski sektor na koji je SDP stavio šape, a i sve drugo im je mnogo lakše, jer na toj razini nema SNSD-a. Ali i ta varijanta je jednako pogubna za BiH, kao i ona da Lagumdžija bude na čelu Vijeća ministara, jer se u oba slučaja iz priče izbacuju oba HDZ-a, a to praktično znači i cijeli jedan narod - kaže Vasić.

Press