Lagumdžija: Poštovat ćemo svaku većinu

SDP, Željko Komšić, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, izbori, koalicija, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, Željko Komšić, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, MMF, Zlatko Lagumdžija, Željko Komšić političar, SDP BIH, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Sarajevo, SDP BIH, Turska, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, stjepan kljujić, Zlatko Lagumdžija, Zlatko Lagumdžija, Živko Budimir, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, Brčko, Slavo Kukić, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Valentin Inzko, Zlatko Lagumdžija, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, međunarodna zajednica, BIH, Zlatko Lagumdžija, Vijeće ministara BiH, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, kongres, Zlatko Lagumdžija, BIH, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, BIH, Bošnjaci, Senad Avdić, Zlatko Lagumdžija, Zlatko Lagumdžija, Vuk Jeremić, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Sulejman Tihić, SDA BIH, Fahrudin Radončić, SBB BIH, Sejdić i Finci, Zlatko Lagumdžija, Vjekoslav Bevanda, Zlatko Lagumdžija, Lijanovići, Zlatko Lagumdžija, branitelj, Koordinacija braniteljskih u
On ističe da će SDP, bila u vlasti ili opoziciji, podržati sva zakonska i sistemska rješenja koja će ubrzati put BiH ka NATO i EU i poboljšati ukupne prilike u društvu i standard građana.

"Poštovaćemo svaku većinu koja se formira prema zakonskim procedurama. S druge strane, svi akteri u BiH treba da prihvate svaku većinu koju SDP formira prema trenutno važećim ustavnim i zakonskim procedurama", rekao je Lagumdžija za "Euroblic".

On očekuje formiranje vlasti na nivou BiH u "prvim mjesecima 2011", a u slučaju da se to ne desi smatra da, za sada, novi izbori nisu realni jer se na njima ništa spektakularno ne bi promijenilo.

Lagumdžija je rekao da je potpisivanje platforme sa SDA, HSP i NS "Radom za boljitak" početak nade u BiH jer se "prvi put vlast formira na osnovu konkretnog i preciznog programa" navodeći da će se na toj osnovi "voditi razgovori sa partnerima iz Banjaluke, u skladu sa Ustavom ove zemlje".

Lider SDP-a BiH rekao je da potpisnici platforme računaju na pozicije predsjedavajućeg i ministra inozemnih poslova u Vijeću ministara BiH, a da će sve ostalo biti stvar dogovora.

Odgovarajući na optužbe da je platforma nastavak unitarizacije BiH, Lagumdžija da to ne vidi nigdje u tom dokumentu.

"Ako SNSD i SDS i dva HDZ osiguraju kvalificiranu većinu u oba doma parlamenta BiH poželjećemo im sve najbolje u zajedničkom radu", rekao je Lagumdžija.

srna