Lagumdžija ne da Hrvatima premijera i dvoje ministara

Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović iskazao je nakon susreta s čelnikom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom pesimizam da će na sastanku u Brčkom sljedećeg tjedna biti postignut dogovor o novom sazivu Vijeća ministara, skoro godinu dana od okončanih izbora u ovoj zemlji. Istodobno, čelnik HDZ-a 1990. Božo Ljubić bio je blagi optimist oko mogućnosti dogovora o važnim reformskim zakonima koji su važni da bi BiH bila u stanju do kraja godine podnijeti prijavu za otvaranje procesa o pregovorima za članstvo u Europskoj uniji.

Piše: Zoran Krešić / Večernji list

Reforme DA

"Što se tiče Vijeća ministara, teško da možemo bilo što dogovoriti s obzirom da većinske bošnjačke stranke još nisu prevagnule oko toga da Hrvatima treba pripasti položaj premijera i dvoje ministara", rekao je Čović govoreći o očekivanjima od sastanka na kojemu će se okupiti čelnici šest vodećih političkih stranaka u BiH koji će se u ponedjeljak održati u Brčkom na poziv SDS-a. Dodao je, međutim, kako je realno očekivati dogovor o zakonima važnim za europske reforme, no ne i o Vijeću ministara što po njemu još dodatno smanjuje šanse za međusobni dogovor.

"Ako negativno završi sastanak u ponedjeljak, bojim se da ćemo imati još uži prostor za dogovor", dodao je lider HDZ-a BiH.

Vodeće hrvatske i srpske stranke, HDZ BiH i HDZ 1990., te SNSD i SDS, traže da se novo Vijeće ministara uspostavi na temelju rotacije funkcija prema kojemu bi Hrvatima pripala pozicija premijera i dvojice ministara, a Srbima četiri ministarske funkcije koje u aktualnome sazivu imaju bošnjačke stranke.

Bez kompromisa

Istodobno, većinske bošnjačke stranke, SDP BiH i SDA, traže da popune pet od deset mjesta u Vijeću ministara, među kojima su tri bošnjačka, jedna hrvatska ministarska pozicija, te ministarstvo koje bi vodio predstavnik iz reda ostalih naroda. Vlast na razini države u BiH nije uspostavljena skoro godinu dana od izbora koji su održani 4. listopada 2010. godine. Cijelu lavinu krize u BiH generirala je ilegalna i protuustavna uspostava vlasti u Federaciji BiH o čemu uostalom svjedoči odluka SIP-a BiH, ali i Suda BiH koji je odbio zahtjeve pojedinih izaslanika iz Doma naroda da im se prije potpunog izbora Doma dodijele certifikati o izboru. Unatoč svemu i očito pod pritiskom politike, međunarodna uprava odobrila je nelegalnu platformašku vlast koja je na štetu Hrvata.