Lagumdžija krenuo u kidanje ljubavi Čovića i Ljubića

Dragan Čović
...koji tvrdi da Lagumdžija svim silama nastoji predsjednika HDZ-a 1990 Božu Ljubića iščupati iz koalicijskog zagrljaja s HDZ-om BiH.
Odustao od premijerske fotelje

Prema tvrdnjama izvora, lider SDP-a Ljubićevoj stranci nudi mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara samo kako bi rasturio njezin savez s HDZ-om BiH Dragana Čovića. Takva ponuda je navodno upućena potpredsjedniku HDZ-a 1990, Martinu Ragužu, kojem Lagumdžija obećava fotelju u zamjenu za raskih koalicije.

- Lagumdžija je praktično odustao od mjesta predsjedavajućeg jer je shvatio da nema šanse da za to dobije podršku zastupnika iz RS. Međutim, da ne bi otvoreno priznao poraz „platformaške" politike, zbog koje više od sedam mjeseci nije formirana vlast na razini BiH, on želi izvući Ljubića iz Čovićevog zagrljaja i razvaliti dogovor dva HDZ-a. Tako bi sebe predstavio kao pobjednika, jer vlast na razini BiH ne bi bila formirana po principu „dva plus dva plus dva", odnosno uz podršku SDP-a i SDA, dva HDZ-a i SDS-a i SNSD-a, kaže izvor Pressa.
Multietnički ogrtač

Izvor tvrdi kako je neizvzijesna podrška SDS-a i SNSD-a Martinu Raguži kao i da postoji mogućnost da i HDZ prihvati njega kao kandidata za premijera.

- Lagumdžijina igra je veoma perfidna. Ako Ljubić nasjedne na njegovu priču, što nije nemoguće zbog netrpeljivosti koja stalno tinja između dva HDZ-a, Lagumdžija će sebi ponovo osigurati multietnički ogrtač. Međutim, pitanje je hoće li SDS i SNSD podržati Raguža kao kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara, naročito ako bi netko od eventualnih ministara iz reda Hrvata bio iz HSP-a, kaže izvor.

Ipak, dodaje izvor, ne treba isključiti ni varijantu da će i Čovićev HDZ podržati Raguža, ali će Lagumdžija tada ''sigurno tražiti jedno ministarsko mjesto za Hrvata iz njegove stranke, što bi ponovo moglo zakočiti cijeli proces''.

HDZ BiH i HDZ 1990. predložit će zajedničkog kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koji bi trebao biti poznat do kraja sljedećeg tjedna.

Sam Raguž kazao je Dnevnom avazu kako je svjestan da ima potporu javnosti i niza stranaka kao mogući mandatar za sastav Vijeća ministara no istaknuo je kako za sada o tome ne može govoriti.

- Sve je pitanje dogovora stranaka, parlamentarne većine i Predsjedništva BiH, kazao je Raguž.
Fotelje između saveznika

Iz HDZ-a BiH su rekli kako nitko neće utjecati na dogovor dvaju stranaka, ali ako se uzme u obzir da je u Hercegbosanskoj županiji pukla ljubav između dva HDZ-a zbog premijerske pozicije, zbog čega se HDZ 1990 okrenuo starim partnerima u HSP-u, igra za pozicije svaku opciju čini mogućom.

Ranije su dva HDZ-a govorila kako je njihovo partnerstvo zacementirano te kako fotelje neće stati između njih, ali je izostanak reakcije oko događaja u Hercegbosanskoj županiji, osim mlakih govora kako neće biti ugrožena suradnja na višim razinama, mogući nagovještaj udaljavanja Ljubića i Čovića.

bitno.ba | R.I.