Krišto predala mandat predsjednika Federacije BiH Inzku

Borjana Krišto, Borjana Krišto, Valentin Inzko, Borjana Krišto, Vijeće ministara, Borjana Krišto, priopćenje za javnost, priopćenje
...i Odluke o izboru predsjednika i dva dopredsjednika Federacije BiH te predala mandat predsjednika Federacije BiH visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku.

U pismu predsjednice Krišto, koje prenosimo u cijelosti, stoji:

Poštovani, Vašim Nalogom od 27.03.2011. godine kojim privremeno suspendirate odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, jedinog nadležnog organa za zakonitu provedbu i implementiranje rezultata izbora, vladavina prava u Bosni i Hercegovini je dovedena do apsurda, a demokratska javnost u stanje nevjerice.

Pravna država i vladavina prava u Bosni i Hercegovini je definitivno poništena člankom 3. Vašeg Naloga kojim si dajete nadnaravna svojstva, iznad ustava i međunarodnih konvencija koje su u njemu sadržane, zakona i svih drugih propisa za koje procijenite da bi mogli zasmetati provedbi Vaše volje.

Prestala je potreba za postojanjem institucija nadležnih da štite ustav i zakon, jer se njihove odluke mogu promijeniti primjenom članka 3. Vašeg Naloga. Demokratska javnost je ovim činom s pravom izgubila povjerenje u stručnost i profesionalnost institucija sustava, kao i valjanost njihovih odluka obzirom da se one mogu preko noći dokinuti ili promijeniti.

Situacija kad Ustavni sud Federacije BiH postupajući o mojem Zahtjevu zakazuje raspravu bez nazočnosti javnosti koje se sve ovo i te kako tiče, ali i bez nazočnosti po Ustavu nadležnog podnositelja i to bez ikakvog utemeljenja, ne predstavlja ništa drugo nego jedno sramno poglavlje u radu ove institucije i početak kraja vjerovanja u pravdu i pravednost.

Nikome, a meni ponajmanje, nisu potrebne nekakve odluke koje će se donositi u zatvorenim krugovima i neće podlijegati sudu javnosti. Stoga sam danas povukla svoj Zahtjev za ocjenu ustavnosti Odluke o konstituiranju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i Odluke o izboru predsjednika i dva dopredsjednika Federacije BiH, jer naprosto ne želim biti sudionikom depresije urušavanja pravnog sustava ove zemlje.

Budući da su svim pobrojanim radnjama odredbe Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH stavljene van snage te dokinuta zakonita nadležnost institucija sustava, kao legalist i osoba koja je prilikom preuzimanja funkcije prisegnula na poštivanje Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, to podrazumijeva i predaju funkcije legalno i legitimno izabranim dužnosnicima.

Imajući u vidu da ne postoje takve institucije, ne preostaje druga mogućnost nego da Vama kao vrhovnom autoritetu za donošenje, provedbu i tumačenje propisa predam svoj mandat predsjednice Federacije BiH, na koju dužnost sam u legalnoj proceduri izabrana.

Obzirom da ste svojim Nalogom odredili, a osobito člankom 3. istog da će Nalog imati prvenstvo na bilo koje odredbe bilo kojeg zakona, propisa ili akta, bilo postojećeg bilo budućeg, čime smo dovedeni u stanje opće pravne nesigurnosti i neizvjesnosti, lijepo vas molim da me obavijestite o datumu i mjestu primopredaje dužnosti, kako bih odgovorno izvršila i formalni čin primopredaje.
Obveza spram ustava i zakona mi ne dopušta neustavno ponašanje i predaju funkcije bez ustavnog osnova i na temelju Izbornog zakona BiH, ali stoga Vama nesagledive Bonske ovlasti daju to pravo i mogućnost i da primite ali i predate kome hoćete, mandat predsjednika Federacije BiH.
Želim Vam uspjeh u daljnjem radu, navodi se u pismu predsjednice Federacije BiH Borjane Krišto.