Krišto predala mandat predsjednika Federacije BiH Inzku

Krišto predala mandat predsjednika Federacije BiH Inzku
...i Odluke o izboru predsjednika i dva dopredsjednika Federacije BiH te predala mandat predsjednika Federacije BiH visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku.

U pismu predsjednice Krišto, koje prenosimo u cijelosti, stoji:

Poštovani, Vašim Nalogom od 27.03.2011. godine kojim privremeno suspendirate odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, jedinog nadležnog organa za zakonitu provedbu i implementiranje rezultata izbora, vladavina prava u Bosni i Hercegovini je dovedena do apsurda, a demokratska javnost u stanje nevjerice.

Pravna država i vladavina prava u Bosni i Hercegovini je definitivno poništena člankom 3. Vašeg Naloga kojim si dajete nadnaravna svojstva, iznad ustava i međunarodnih konvencija koje su u njemu sadržane, zakona i svih drugih propisa za koje procijenite da bi mogli zasmetati provedbi Vaše volje.

Prestala je potreba za postojanjem institucija nadležnih da štite ustav i zakon, jer se njihove odluke mogu promijeniti primjenom članka 3. Vašeg Naloga. Demokratska javnost je ovim činom s pravom izgubila povjerenje u stručnost i profesionalnost institucija sustava, kao i valjanost njihovih odluka obzirom da se one mogu preko noći dokinuti ili promijeniti.

Situacija kad Ustavni sud Federacije BiH postupajući o mojem Zahtjevu zakazuje raspravu bez nazočnosti javnosti koje se sve ovo i te kako tiče, ali i bez nazočnosti po Ustavu nadležnog podnositelja i to bez ikakvog utemeljenja, ne predstavlja ništa drugo nego jedno sramno poglavlje u radu ove institucije i početak kraja vjerovanja u pravdu i pravednost.

Nikome, a meni ponajmanje, nisu potrebne nekakve odluke koje će se donositi u zatvorenim krugovima i neće podlijegati sudu javnosti. Stoga sam danas povukla svoj Zahtjev za ocjenu ustavnosti Odluke o konstituiranju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i Odluke o izboru predsjednika i dva dopredsjednika Federacije BiH, jer naprosto ne želim biti sudionikom depresije urušavanja pravnog sustava ove zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da su svim pobrojanim radnjama odredbe Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH stavljene van snage te dokinuta zakonita nadležnost institucija sustava, kao legalist i osoba koja je prilikom preuzimanja funkcije prisegnula na poštivanje Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, to podrazumijeva i predaju funkcije legalno i legitimno izabranim dužnosnicima.

Imajući u vidu da ne postoje takve institucije, ne preostaje druga mogućnost nego da Vama kao vrhovnom autoritetu za donošenje, provedbu i tumačenje propisa predam svoj mandat predsjednice Federacije BiH, na koju dužnost sam u legalnoj proceduri izabrana.

Obzirom da ste svojim Nalogom odredili, a osobito člankom 3. istog da će Nalog imati prvenstvo na bilo koje odredbe bilo kojeg zakona, propisa ili akta, bilo postojećeg bilo budućeg, čime smo dovedeni u stanje opće pravne nesigurnosti i neizvjesnosti, lijepo vas molim da me obavijestite o datumu i mjestu primopredaje dužnosti, kako bih odgovorno izvršila i formalni čin primopredaje.
Obveza spram ustava i zakona mi ne dopušta neustavno ponašanje i predaju funkcije bez ustavnog osnova i na temelju Izbornog zakona BiH, ali stoga Vama nesagledive Bonske ovlasti daju to pravo i mogućnost i da primite ali i predate kome hoćete, mandat predsjednika Federacije BiH.
Želim Vam uspjeh u daljnjem radu, navodi se u pismu predsjednice Federacije BiH Borjane Krišto.