Krišto, kandidat dva HDZ-a, Kukić Platformaša, a Lijanović sam sebe predložio za premijera BiH

Borjanu Krišto su kandidirale Hrvatska demokratska zajednica BiH i Hrvatska demokratska zajednica 1990, Slavu Kukića kao, navodno "nestranačkog kandidata" političke stranke okupljene oko zajedničke platforme, dok je pisana obavijest o kandidaturi Mladena Ivankovića Lijanovića, člana Narodne stranke "Radom za boljitak", stigla od njega osobno predsjedajućem Predsjedništva BiH Nebojši Radmanoviću.

To je na pres-konferenciji u Sarajevu izjavio upravo Radmanović sublimirajući dvodnevne konzultacije Predsjedništva s predstavnicima 12 stranaka koje participiraju u postizbornom sazivu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Stranka za BiH nije sudjelovala u konzultacijma već je odmah naznačila da će biti u oporbi, istakao je predsjedajući.

Slijedi tehnička procedura prema kojoj kandidati do ponedjeljka trebaju dobiti odgovarajuće obrasce, ispuniti ih, a nakon toga ih treba proslijediti na provjeru Središnjem izbornom povjerenstvu i Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, dodao je Radmanović.

On očekuje da će cijeli proces slanja kandidatura i provjere biti završen do kraja idućeg tjedna da bi Predsjedništvo vjerojatno 14. lipnja održalo sjednicu na kojoj sva tri člana tog državnog tijela trebaju tajno se izjašnjavati o kandidaturama ocjenama od jedan do tri. Rezultati se potom zbrajaju i kandidatura s najvećim brojem glasova prosljeđuje se u Parlamentarnu skupštinu BiH na potvrđivanje.

Radmanović je na press-konferenciji rekao i da su u ova dva dana konzultacija svih 12 političkih stranaka zastupale deklarativne stavove o ravnopravnosti te potrebi da predsjedajući Vijeća ministara bude iz reda hrvatskog naroda, kao i da je potreban princip rotacije. Stranke su govorile i o drugim pozicijama u Vijeću ministara, ali to nije ingerencija Predsjedništva.

"Ne znam što su to i govorili, vjerojatno zato da biste vi pisali o njihovim stavovima", rekao je Radmanović novinarima na press-konferenciji.

Pozvao je da do sjednice Predsjedništva koja se očekuje za 14.lipnja stranke pokušaju doći i do dogovora o novoj parlamentarnoj većini Bosne i Hercegovine jer u protivnom, sve što je do sada urađeno, uzalud je, naglasio je.

Fena