Krišto, Izetbegović i Čović će dobiti 1.713.000 KM za nova vozila i savjetnike?

Automobili
Ilustracija / hercegovina.info

Šest šefova Parlamentarne skupštine BiH u 2020. godini dobit će nova vozila, dodatne savjetnike, veće limite za telefon, kao i veće naknade za putne troškove ukoliko Administrativno povjerenstvo PSBiH ne povuče svoju odluku koja je već upućena Vijeću ministara BiH na potvrđivanje.

Sjednice Administrativnog povjerenstva Parlamentarne skupštine BiH nisu otvorene za javnost, a mediji nakon njih odbijaju relativno slabe informacije o tome šta su državni parlamentarci usvojili na jednom od najvažnijih parlamentarnih povjerenstava.

Prijedloga za izmjenu projekcije proračuna za 2020. godinu, a i slične odluke, vjerojatno su jedan od razloga zbog kojeg sjednice Administrativnog povjerenstva PSBiH nisu otvorene za medije. Kako saznaje Klix, članovi ovog povjerenstva na sjednici održanoj 3. veljače  povećali su za 1.713.000 KM proračun predsjedavajućim i zamjenicima predsjedavajućih Zastupničkog doma i Doma naroda PSBiH, odnosno Denisu Zvizdiću, Borjani Krišto, Nebojši Radmanoviću, Draganu Čoviću, Bakiru Izetbegoviću i Nikoli Špiriću.

Protiv ove odluke pismeno su se pobunili predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović.

Zvizdić je u pismenom dopisu naveo da se protivi predloženom uvećanju proračuna te da odluka Administrativno povjerenstvo PSBiH nije rezultat dogovora Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Slično pismeno protivljenje dostavio je i Bakir Izetbegović.

No, da se vratimo odluci koju je usvojila povjerenstvo u sastavu Obren Petrović (SNSD), Bariša Čolak (HDZ), Amir Fazlić (SDA), Lidija Bradara (HDZ), Vlatko Glavaš (DF), Borjana Krišto (HDZ), Nermin Mandra (SDA), Sredoje Nović (SNSD), Nebojša Radmanović (SNSD), Asim Sarajlić (SDA), Safet Softić (SDA) i Nikola Špirić (SNSD).

Administrativno povjerenstvo PSBiH je odlukom od 3. veljače 2020. godine povećala stavku za plaće i naknade i to za 410.000 KM. Razlog tome je zapošljavanje dodatnih šest savjetnika u uredu članova rukovodstva Parlamentarne skupštine BiH, a obrazloženje su "potrebe prouzrokovane obimnosti i kompleksnosti poslova i zadataka, kao i raznovrsnost poslova sa stanovišta struke.

S obzirom na to da savjetnici ne mogu savjetovati u hodnicima, Administrativno povjerenstvo se pobrinulo i da poveća za 46.000 KM sredstva za namještaj, prenosi Klix. Kako pišu to je novac koji će biti iskorišten da se "namjeste" uredi novim savjetnicima, a povjerenstvo je tim povodom ispitalo i tržište te cijene namještaja. Inače, svaki član rukovodstva PSBiH već ima pravo na jednog savjetnika i jednog šefa ureda.

Odlukom Administrativnog povjerenstva PSBiH odobreno je izdvajanje čak 660.000 KM za kupovinu šest novih automobila. Prema ranijim projekcijama predviđeni proračun za ovu stavku iznosio je 222.000 KM. Kao obrazloženje navedeno je da Parlamentarna skupština BiH raspolaže voznim parkom koji ima 14 limuzina i jedan kombi. Jedan Audi i kombi stari su više od devet godina, pet automobila marke Passat staro je više od sedam godina, dva Passata više od pet godina, četiri su starija od sedam godina, a jedan više od tri godine. Kako je navedeno, u 2019. godini na održavanje ovih automobila plaćeno je 30.000 KM.

Administrativno povjerenstvo PSBiH usvojila je odluku kojom se povećavaju izdaci za putne troškove, izdaci telefonskih i poštanskih usluga, izdaci za usluge prijevoza i govora, izdaci za tekuće održavanje i izdaci za ugovorene i druge usluge i to 589.000 KM. Putni troškovi povećani su za 403.000 KM, izdaci za telefonske i poštanske usluge za 10.000 KM, izdaci za usluge prijevoza i goriva za 35.000 KM, izdaci za tekuće održavanje 35.000 KM i izdaci za ugovorene i druge posebne usluge 106.000 KM. U obrazloženju je navedeno da je ova sredstva neophodno osigurati za "realizaciju poslova planiranih u Parlamentarnoj skupštini BiH, a i onih koji nisu urađeni u prethodnom periodu zbog zastoja u formiranju vlasti i zapošljavanja dodatnog kadra, što donosi dodatne troškove navedenih usluga".

Kako je za Klix ispričao jedan član Administrativnog povjerenstva PSBiH, a koji je želio ostati anoniman, odluka je ciljano sakrivena od građana BiH zbog straha od reakcija kakve bi mogle uslijediti. Naime, Parlamentarna skupština BiH više od godinu se nalazila u potpunoj blokadi, a sve vrijeme parlamentarcima su isplaćivane enormno visoke plaće u iznosu od oko 6.000 KM, iako nisu održavali sjednice. Povećanje proračuna na Administrativnom povjerenstva PSBiH uslijedilo je odmah nakon što je Parlamentarna skupština BiH započela rad u punom kapacitetu ili preciznije na prvoj sjednici Administrativnog povjerenstva PSBiH održanoj nakon konstituirajuće sjednice.

Posebno je zanimljiva pozicija parlamentaraca iz reda SDA u Administrativnom povjerenstvu PSBiH, a bez čijih ruku ne bi bilo moguće usvojiti povećanje s obzirom na to da su se odluci usprotivili i predsjednik SDA Bakir Izetbegović i potpredsjednik SDA Denis Zvizdić. Administrativna komisija Parlamentarne skupštine BiH još uvijek može povući ranije donesenu odluku, a koja je već dostavljena Vijeću ministara BiH, točnije Ministarstvu financija i trezora BiH.