FOTO  Kriminalna hobotnica pod istragom Interpola: Kroz HT Mostar oprali dva milijuna eura

HT MOSTAR, pljačka, Stipe Prlić, Zoran Bakula

... s velikobošnjačkom politikom sakaćenja hrvatskog gospodarskog i političkog utjecaja.

Hrvatski list je prvi objavio višemilijunske razmjere prave pljačke koju su provodili donedavno prvi čovjek HT Mostara Stipe Prlić, njegov zamjenik Zoran Bakula i mafijaška agencija za pranje novca SV-RSA kojoj je na čelu Neven Kulenović, a koja je isplaćivala provizije užem kriminalnom društvu. No, nakon medijskih napisa pokrenuta je istraga zbog indicija koje su do kraja potvrdile sumnje u organizirani prekogranični kriminal u Hrvatskoj i BiH a pipci sežu i do Slovenije, Austije, Gibraltra.

Nalog Interpola

Austrijski Interpol već godinu dana provodi istragu s prvim opipljiviom sumnjama u postojanje kriminalne hobotnice. Zbog toga su u proljeće prošle godine uputili zahtjev za provjeru nerezidentnih računa u vlasništvu Prlića, Bakule, Kulenovića koje oni od 2006. imaju u UniCredit banci u Ljubljani, a koja je prije spajanja toga poslovala pod nazivom Austria Creditanstalt. I jedan i drugi posjeduju nerezidentni račun kod ove banke, kao i Neven Kulenović sa svojom fantomskom tvrtkom 3 Media limited ili 1.3 Media limited smještenoj na Gibraltaru. Austrijski interpol je uputio zahtjev (što je vidljivo na zaglavlju zahtjeva) hrvatskoj, slovenskoj, BiH i financijsko-istražnome odjelu policije Gibraltara koji je prekomorski teritorij Ujedinjenog Kraljevstva. Interpolu je posebno sumnjivo da što nakon što je račun otvoren u posljednjih pet godina nije bilo nikakvih isplata, nego samo uplate što je najčešći slučaj klasičnog pranja novca. "Zadnji kontakt s klijentima bio je 2007. godine. Dva nositelja računa nisu reagirala na nekoliko pokušaja kontakata od strane banke", naveo je u zahtjevi za istagom Interpol Austrije zatraživši detaljnu provjeru Prlića i Bakule. "Po našem mišljenju ilegalne isplate (vjerojatno provizije) u svezi s poslovnim aktivnostima HT Mostara, a prema tome nije isključeno i nelegalnog bogaćenja dva člana direkcije", navodi se u zahtjevu. Dalje se pojašnjava slijed događanja u austrijskoj banci, sada članici Unicredit grupacije. 

"I jedan i drugi posjeduju privatne tekuće račune u toj banci. Početkom 2008. godine na oba privatna računa uplaćen je iznos od po 170.000 eura, ukupno 340.000 eura. Mjesečni prijenosi za fiksne iznose od 7.500 i 9.900 eura, za svaki posebno, bili su vršeni potpuno u korist kompanije "3 Media limited", također moguće i "1.3 Media limited", Gibraltar, preko UniCredit banke u Ljubljani", pojašnjava se u zahtjevu Interpola upućenom državnoj policijskoj agenciji SIPA-i te joj se navode i dodatni pokazatelji prikupljeni od banke.

Marksistu Kukiću nema traga 

"Istaknuto je i da je svaki put kao svrha plaćanja navedeno "prema ugovoru 24-08", odnosno "prema ugovoru 25-08", te da nije bilo zabilježenih isplata otkako je novac uplaćen na oba računa". Očito je da se radilo o provizijama za pljačku HT Mostara koju je utvrdila i interna revizija telekom poduzeća koja je otkrila milijunske prijevara. 

Nakon naloga od Interpola, SIPA je prioslijedila Županijskoj, Zapadnohercegovačkoj policiji zahtjev za provjeru podataka o Prliću i Bakuli kojim bi se utvrdilo njihovo imovinsko stanje, jesu li kada osuđivani, kakave su njihove veze. No, kako je tada na vlasti u ovoj županiji bila kriminalna hobotnica koja je podržavala Prlića, Bakulu, ali i bivšeg profesora marksizma Slavu Kukića, bivšeg predsjednika Nadzornog odbora HT Mostara čije se ime nigdje ne spominje, a koji je po svim relevantnim informacijama na vrhu piramide, uslijedio je novi zahtjev Interpola dostavljen vlastima BiH u travnju ove godine. Ovoga puta Odjel Interpola Slovenije je u novome zahtjevu proširio krug osumnjičenih, te iznio nove vrlo zanimljive podatke o iznosima koji su oprani. Kulenović i njegova tvrtka "3 Media" tako se sumnjiče da su preko UniCredit banke u razdoblju od dvije godine, naročito zanimljivoj 2008. o kojom smo pisali o preočitim masnim ugovorima na kojima su okrenuti milijuni, oprali skoro dva milijuna eura. Točnije prema policijskim navodima koji proslijeđeni županijskim policijama u Federaciji BiH navodi se iznos od 1. 947 milijuna eura. Kriminalna piramida funkcionirala je tako da su na račun '3 Media Limited' (vlasnik Kulenović) uplate izvršavale marketinške tvrtke iz BiH SV RSA (vlasnik Kulenović) zatim Mreža plus, PINK BH, Ujedinjeni mediji i UFA Media. Sve te tvrtke u vlasništvu su osoba bliskih Federalnoj televiziji, a sve ih je osobno uvezao upravo Slavo Kukić koji je mentor i nove SDP-ovske miloševićevske mašinerije u BiH koja želči ukloniti sve relevantne hrvatske stranke.

"Sa tog računa (3 Media Ltd) ukupno je doznačeno 440.127 eura osobama koje su upravljački ili vlasnički povezane sa navedenim društvima: Nevenu Kulenoviću, Darku Aleksiću i Anisu Kadriću, a preostala sredstva od 1.507.065 eura doznačena su Nijazu Graciću, Stipi Prliću, Edinu Nuhiću, Rusmiru Nefiću, Sanjinu Kulenoviću, Zoranu Bakuli i Branku Kotarcu", stoji u zahtjevu Interpola.
„Obavještavamo Vas da Sektor za privredni kriminalitet Generalne Policijske Uprave prikuplja ,na osnovu obavijesti o sumnjivim financijskim transakcijama Ureda Republike Slovenije za sprječavanje pranja novca, obavijesti zbog sumnje na izvršenje krivičnog djela pranja novca po čl.245. Kaznenog zakona Slovenije. Prema do sada prikupljenim podacima, utvrđeno je da je za ova djela osumnjičen državljanin BiH Neven Kulenović, stanuje na adresi Zelenih beretki br. 7 Sarajevo i društvo 3 Media Ltd. sa sjedištem na Adresi Suite 2, Glacias Road, Portland house, Giblraltar", navodi se u šire elaboriranom zahtjevu slovenskog Interpola.

Test za Zagreb 

Prostor za izvlačenje novca u HT Mostaru i Eronetu stvoren je napumpanim marketinškim ugovorima upravo s tvrtkama SV-RSA iz Sarajeva ali i Digitel iz Zagreba. Podsjetimo kako je primjerice koncert Olivera Dragojevića s kojim je 'Eronet' častio Sarajlije koštao nevjerojatnih 113.000 eura (oko 848.000 kuna). Samo na tome koncertu su organizatori zajedno sa šefovima oteli 'Oliveru' najmanje 60.000 eura. Slično je organiziran i plaćen koncert srbijanske zvijezde Željka Joksimovića u Tuzli kojega je Eronet platio Joksimoviću s 80.000 eura. Vezice za novinarske akreditacije kao i konferencija za novinare plaćena je 10.000 eura što objektivno košta ne više od tisuću eura. Potkradao je Prlić and Co. na svemu i svačemu. Procjenjuje se da je samo u 2008. i 2009. godini ovo društvo opravo više od pet milijuna eura, a kako je kapilarno izvučen taj novac samo bi se moglo utvrditi temeljitom provjerom unutar ove kuće ali i konačnim otvaranjem policijske istrage. I dok bi u svakoj normalnoj državi osobe poput Prlića i društva bile daleko od bilo kakvog utjecaja, nova Vlada Federacije BiH pod vodstvom antihrvatskog SDP-a i njihovim satelitima i hrvatskim izdajnicima iz HSP-a sada ovoga okorjelog keriminalca nastoje vratiti na čelo tvrtke HT Mostar. To međutim nije moguće provesti ukoliko se s time ne suglasi T-HT Zagreb koji u mostarskoj kući ima udjel od 40 %. Ukoliko ljudi iz T-HT ipak glasuju za Prlića, samo će se potvrditi sumnje da su u kriminalne radnje prijašnjih godina bili osobno uključeni i dečki iz Zagreba.

Hrvatski list