Kosor: Ne uplićemo se u politiku BiH, ali ćemo braniti Hrvate

Premijerka Kosor je u izjavi za novinare u Podstrani, gdje je položila temeljni kamen za izgradnju zgrade od 16 stanova namijenjenih braniteljima iz Domovinskog rata, odbacila primjedbe da su se ona i predsjednik Republike Ivo Josipović nedavno objavljenom "Zajedničkom izjavom o potpori RH euroatlantskom putu BiH" upleli u unutarnju politiku Bosne i Hercegovine.

"Nikakva upletanja nema, mislim da svatko razuman to razumije", izjavila je premijerka Kosor. "Predsjednik Josipović i ja smo potpisali zajedničku izjavu o BiH vezano uz naše ustavne obveze, a naše su ustavne obveze, među ostalima, i voditi brigu o Hrvatima izvan domovine, odnosno o Hrvatima u BiH", kazala je.

"Pošto su Hrvati u BiH jedan od triju konstitutivna naroda naša je obveza kazati ponešto i o tome s obzirom na činjenicu da još nisu formirana tijela (vlasti) koja mogu odlučno voditi državu u izlasku iz krize i u drugim velikim poslovima", istaknula je premijerka.

Dodala je kako predsjednik Josipović i ona nastoje pomoći BiH, te da je dobro da imaju zajednička stajališta o toj zemlji.

"Ono što smo rekli (u zajedničkoj izjavi) jest činjenica koju, mislim, svi pozdravljaju u BiH - da to bude država triju konstitutivnih naroda, da jednaka prava u tom smislu imaju svi, i da se to se odnosi i na sve građane i građanke koji žive u BiH", rekla je Kosor.

Predsjednik države i premijerka su 12. siječnja, nakon sastanka s predsjednicima dvaju bosanskohercegovačkih HDZ-a Draganom Čovićem i Božom Ljubićem, objavili "Zajedničku izjavu o potpori RH euroatlantskom putu BiH" kojom su još jednom jasno podržali cjelovitost BiH, ali i pozvali na formiranje vlasti "koja bi svojim sastavom bila reprezentativna političkoj volji konstitutivnih naroda i građana iskazanoj na izborima".

hina