Kosor i Josipović:Bez jednakopravnosti Hrvata BiH ne može u potpunosti funkcionirati

...posebno važnim drži da se jasno i kroz sve nivoe vlasti utvrdi definicija predstavnika konstitutivnog naroda kao onog predstavnika čiji se legitimitet ostvaruje iskazivanjem većinske političke volje pripadnika konstitutivnog naroda iz čijih redova dolazi.

U izjavi stoji da RH podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH i njen ulazak u punopravno članstvo EU-a i NATO-a, jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda i građana, te izražava uvjerenost da bez jednakopravnosti Hrvata BiH ne može postati država koja u potpunosti funkcionira i ispunjava uslove za članstvo u EU i NATO.

Zajedničku izjavu prenosimo u cijelosti:

"Republika Hrvatska nedvosmisleno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i njezin ulazak u punopravno članstvo EU i NATO.

- Republika Hrvatska potiče i susjedne zemlje da jasno i nedvosmisleno potvrde svoju podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH te da, u skladu s vlastitim nastojanjima i napredovanjem u euroatlantskim integracijskim procesima, iskažu punu podršku i solidarnost opredjeljenju BiH da postane punopravna članica EU i NATO saveza.

- Republika Hrvatska će se zalagati unutar međunarodne zajednice, a posebno u EU, za sigurnu i predvidljivu europsku perspektivu BiH u procesu prilagođenim specifičnim potrebama, regionalnom položaju i strukturi BiH.

- Republika Hrvatska smatra da se održivi politički dogovor o funkcionalnom ustroju BiH i mehanizmima zaštite ravnopravnosti konstitutivnih naroda i građana može stvoriti jedino dogovorom unutar same Bosne i Hercegovine.

- Republika Hrvatska potiče sve učesnike u političkom životu BiH, a posebno predstavnike stranaka koje su dobile najveću podršku konstitutivnih naroda i građana BiH, da odgovorno pristupe dogovorima o reformama koje su potrebne da bi BiH mogla učinkovito i brzo ući u pregovore za članstvo u EU i NATO-savezu.

- Republika Hrvatska smatra da je u dogovoru o reformama nužno uvažavati interese svih u Bosni i Hercegovini, te dogovor treba temeljiti na paketu reformi koje podjednako uvažavaju i bojazni i potrebe sva tri konstitutivna naroda i svih građana BiH.

- Uvjerena da bez jednakopravnosti Hrvata u BiH nije moguće postići cilj BiH kao punofunkcionirajuće države osposobljene za ispunjavanje uvjeta za članstvo u EU i NATO, Republika Hrvatska ističe svoj interes da političke stranke u BiH osiguraju punu institucionalnu jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH kao jednog od tri konstitutivna naroda.

- Republika Hrvatska u ovom trenutku posebno važnim drži da se jasno i kroz sve razine vlasti i uprave utvrdi definicija predstavnika konstitutivnog naroda kao onog predstavnika čiji se legitimitet ostvaruje iskazivanjem većinske političke volje pripadnika konstitutivnog naroda iz čijih redova dolazi.

- Republika Hrvatska poziva sve učesnike u političkom životu BiH, a posebno predstavnike stranaka koje su dobile najveću podršku konstitutivnih naroda i građana BiH, da odgovorno i s punim uvažavanjem interesa sva tri konstitutivna naroda priđu sastavljanju izvršnih vlasti na svim razinama.

- Republika Hrvatska posebno poziva sve legitimne predstavnike konstitutivnih naroda i građana u Federaciji da u dobroj volji prionu dijalogu i formiraju izvršnu vlast koja bi svojim sastavom bila reprezentativna političkoj volji konstitutivnih naroda i građana iskazanoj na demokratskim izborima", stoji u današnjem priopćenju iz hrvatske Vlade.
(fena)