Kosor: HDZ će se suprostaviti preimenovanju Šuškove ulice

Ovim simboličnim činom još jednom smo dali do znanja svima i samima sebi da žrtvu branitelja Vukovara i žrtvu hrvatskih branitelja u oslobađanju Hrvatske nećemo nikada zaboraviti, rekla je premijerka Vlade RH Jadranka Kosor tijekom svoje posjete Vukovara kada je podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata i kod mjesta masovne grobnice na Ovčari položila vijenac, a kod prvoga bijeloga križa, od njih 938 na groblju, u zemlju simbolično zabola hrvatsku zastavicu.

Odgovarajući na upit novinara premijerka je najavila da se neće štedjeti na vojsci kao i da je MORH pokazao razumijevanje za sve gospodarske projekte Vlade.
– O svemu vodimo računa, a posebno o stabilnosti ustava. Krenuli smo i u jedan veliki projekt izrade oklopnih vozila za HV, da prostora Đuri Đakoviću, ali i izlasku na treća tržišta, rekla je Kosor koja je najavila i da će se HDZ u Zagrebu oštro suprotstaviti najavama da Gojko Šušak, ministar obrane RH u vrijeme Oluje, ostane bez imena svoje ulice.

- To je više stranačko pitanje, ali mi ćemo se žestoko tome oduprijeti. Ministar obrane u ratnim godinama mora imati dostojanstveno mjesto u hrvatskoj povijesti kako to i zaslužuje i nitko nema pravo revidirati hrvatsku povijest ni na kojoj osnovi. Tome ćemo se svakako suprotstaviti, budući da se radi o Zagrebu s pozicije oporbene stranke, a s pozicije države i Vlade vodeći računa o povijesnim činjenicama. Još jednom je to prilika ponoviti kako su povijesne činjenice takve kakve jesu i svi ljudi trebaju dobiti svoje zasluženo mjesto, pa i ratni ministar obrane Gojko Šušak, rekla je Kosor.

Uz premijerku u Vukovaru su danas bili ministri Tomislav Ivić, Branko Vukelić i Radovan Fuchs kao i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo koji je izrazio veliko nezadovoljstvo. – Prestala su i obećanja. Prije je bilo barem obećanja a sada više nema ni toga. Još ih samo datumi tjeraju da se sjećaju nekih događaja. Datumi se ne zaboravljaju jer postoje profesionalci koji ih podsjećaju na njih. Kad ih podsjete na neki bitan datum oni dođu i odu i onda sve opet završava na slijedećem datumu, rekao je Sabo.

Nije bilo prilike ni da se porazgovara o problemi komaraca i zamolbi da se Vukovaru financijski pomogne sa avio tretiranjem.

- Ne znam je li ikada ijedan premijer prespavao u Vukovaru iako imamo sve uvjete za to. Trebali bi ostati, prošetati gradom navečer pa doživjeti tu najezdu. To se ne može prepričati, rekao je Sabo dodajući da je ipak očekivao da će imati prilike za razgovor sa premijerkom o problemima Vukovara. – Ne mogu ja kreirati državni protokol. Mi u Slavoniji imamo neke svoje običaje, a možda u Zagrebu imaju neke druge običaje, ironično je zaključio Sabo.

Preuzeto sa www.vecernji.hr