Konstituiran novi saziv Skupštine HBŽ, zastupnici položili prisegu

skupina hbz
skupina hbz

Predsjedatelj Skupštine Hercegbosanske županije (HBŽ) u starom sazivu Robert Bagarić (HDZ BiH) započeo je konstituirajuću sjednicu prozivkom zastupnika, nakon čega je podnio izvješće Središnjeg izbornog povjerenstva o provedenim izborima za Skupštinu HBŽ-a. Uslijedilo je polaganje prisege, a zatim je sjednica završena.

U predstojećem razdoblju trebali bi se formirati klubovi naroda, koji će predložiti kandidate za mjesto predsjedatelja i zamjenika predsjedatelja Skupštine HBŽ-a. Zatim slijedi izbor skupštinskih radnih tijela te formiranje vlade.

Predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Tomislavgrad Stipan Šarac u izjavi za medije kazao je kako vjeruje da će HDZ BiH nastaviti suradnju s SNSD-om i SDA, strankama koje su dobile najveću potporu među srpskim, odnosno bošnjačkim biračima u HBŽ-u, a to su ujedno stranke koje su s HDZ-om BiH činile vladajuću većinu u protekle četiri godine.

Kazao je kako je HDZ BiH otvoren za pregovore i s drugim strankama te dodao kako vjeruje da će se nova vlast u HBŽ-u brzo formirati. Nedjeljko Rimac iz HDZ-a 1990 poručio je kako će ta stranka pričekati odluku Središnjeg izbornog povjerenstva o popunjavanju Dom naroda FBiH, nakon čega će donijeti odluku o eventualnom ulasku u vladajuću većinu, dok je Josip Perić iz Hrvatske nezavisne liste, koja će imati tri zastupnika, kazao kako će ta tri zastupnika najvjerojatnije biti dio oporbe.

- Nisu stvoreni uvjeti da se može razgovarati programski i da će nešto ići nabolje. Za nas kao stranku bilo bi bolje biti dio oporbe. Sudjelovanje u vlasti dolazi u obzir samo ako dogovorimo reviziju svega što je do sad bilo, ako se dogovorimo što ćemo dalje raditi i kako ćemo odgovarati za ono što ne uradimo - kazao je Perić.

Prema rezultatima listopadskih Općih izbora, najviše zastupnika u novom sazivu Skupštine HBŽ-a imat će HDZ BiH i koalicija stranaka HNS-a, ukupno osam: Stipan Šarac, Robert Bagarić, Ante Tadić, Ivan Tomić, Anita Batarilo, Mladen Šarić, Ivan Jozić i Ivan Ivić. HDZ 1990 imat će četiri zastupnik (Nedjeljko Rimac, Jozo Ćosić, Anamarija Rajič, Drago Stanić), Srpska lista tri (Goran Broćeta, Dragana Damjanović, Drago Puzigaća), Hrvatska nezavisna lista također tri (Josip Perić, Ivan Krstanović, Stipo Ćurković), SDA dva zastupnika (Hikmet Hodžić, Jasenko Tufekčić). Po jednog zastupnika imat će Srpska napredna stranka (Duško Radun), Narodna stranka Radom za boljitak (Josip Tomić), Hrvatska republikanska stranka (Krešimir Tabak), Županijska neovisna lista (Draško Dalić i SDP BiH (Jugoslav Brdar).

FENA