Konačno ispravljena nepravda prema Posavskoj županiji

Vijeće ministara BiH, skupština, zastupnički dom, smjene, Dom naroda, parlament, Živko Budimir, Federalni parlament, FBIH, Vlada, SDP BIH, Ljubo Bešlić, Mostar, proračun, Mostarski proračun, bosanska posavina, Posavina

Ovim zakonom, koji je ranije usvojio i Zastupnički dom, u postojeće zakonsko rješenje će se uvesti izjednačavanje, odnosno smanjivanje razlika u prihodima po stanovniku pojedinačno po županijama i općinama, na vodoravnoj razini za općine i županije, prateći glavna načela iz Europske povelje o lokalnoj samoupravi.

U Posavskoj županiji pripadajući prihodi nisu realno bili dovoljni za financiranje osnovnih funkcija, što ju je nakon šestogodišnje primjene zakona dovelo u znatno težu financijsku situaciju u odnosu na ostale županije.

Pohvale iz Posavine
Najviši dužnosnici Posavske županije pozdravili su usvajanje zakonskih izmjena kojima se ispravlja nepravda prema najsjevernijoj federalnoj županiji. Županijski premijer Marijan Oršolić podsjeća da je Zakon o pripadnosti javnih prihoda u FBiH od 2006. godine, kada je stupio na snagu, uveo četiri parametra po broju stanovnika, po broju učenika u osnovnom i srednjem obrazovanju i po površini tako da je Posavska županija dovedena u vrlo tešku situaciju.

Zahvaljujući aktualnim zakonskim izmjenama i dodatnim prihodima, Posavska županija će biti u prilici izvršavati svoje zakonom i ustavom predviđene obveze kao i sve druge županije. - Ono što se mijenja to je da ćemo imati nešto više novca. Naime, postojećim zakonom dovedeni smo u bezizlaznu situaciju, odnosno s drugog mjesta dovedeni smo na posljednje mjesto po ekonomskim parametrima - kaže Oršolić.

Višegodišnje nezadovoljstvo
Vlada Posavske županije na čelu s premijerom Oršolićem konstantno je ukazivala na nerealnost i nepravednost koeficijenta koji se primjenjuje za ovu županiju i temeljem čije primjene se u proračunu gube milijunska sredstava. Dosadašnja primjena spornog i za ovu županiju nepravednog zakona donijela je temeljem utvrđenog koeficijenta, financijski analizirano, milijunske iznose proračunskog manjka.

Uslijedile su intenzivne višegodišnje aktivnosti inicirane iz županijske vlade i od premijera Oršolića, kao člana Radne grupe za analizu i pripremu rješavanja u oblasti pripadnosti javnih prihoda u FBiH, na rješavanju tog prioriteta. Napori su konačno urodili plodom, a konkretni rezultati osjetit će se vrlo brzo nakon početka primjene korigiranog zakona. Osim Posavske, pozitivne učinke zakonskih izmjena o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji trebale bi osjetiti i Hercegbosanska i Bosansko-podrinjska županija.

Večernji list