Komšić: BiH je u MAP-u od prosinca 2018.

Željko Komšić političar, BIH, Željko Komšić, izjava, Željko Komšić, izjava, Kolinda Grabar Kitarović, Aleksandar Vulin, srbijanski parlament, rs, Srbija

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je u nedjelju da je BiH u NATO-vom Akcionom planu za članstvo još od prosinca prošle godine.

Komentirajući iz Sjedinjenih Država, gdje trenutno boravi u radnoj posjeti, današnju izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika kako dokument koje je Predsjedništvo BiH usvojilo ne znači aktivaciju MAP-a, Komšić je poručio da ako Dodik želi da se povjeruje onome što on govori, put je jednostavan - neka objavi dokument na koji je pristao.

''Nemam ništa protiv da Dodik pojašnjava detalje SDS-u i PDP-u'' - kazao je u izjavi za Fenu predsjedatelj Željko Komšić komentirajući najavu Milorada Dodika da će vladajuća koalicija u RS-u, kada Plan reformi bude aktivan, dostaviti entitetskom parlamentu cjelovit uvid u ovaj dokument. Komšić dalje navodi da je Bosna i Hercegovina u MAP-u još od prosinca prošle godine.

''U to se svatko može uvjeriti ukoliko konzultuje zvaničnu web stranicu NATO-a. Dokument koji smo usuglasili, koji predajemo NATO-u shodno odluci koji smo donijeli je upravo onakav kakav treba da bude, i kakav se traži'' - kazao je Komšić.

Rekao je da ponekad ima razumijevanja za ''preopterećenost i nedostatak koncentracije kojem je konstantno izložen gospodin Dodik, kao i nemogućnost da obrati pozornost na ono što mu govore njegovi savjetnici''.

''Međutim, da gospodin Dodik ne bi upao u još težu poziciju, savjetujem mu da se sjeti one narodne 'nije majka sina karala što se kockao, nego što se vadio' - zaključio je Komšić.